Svet

EU otvara istragu o nabavci vakcina: Ursula, šta si se dopisivala sa "Fajzerom"?

Deset poslanika Evropskog parlamenta traži odgovor od Ursule fon der Lajen o čemu se dopisivala sa direktorom "Fajzera"
EU otvara istragu o nabavci vakcina: Ursula, šta si se dopisivala sa "Fajzerom"?© Tanjug/AP Photo/Ted S. Warren

Tužilaštvo Evropske unije pokrenulo je istragu o nabavci milijardi doza vakcine protiv kovida 19, i to usred navoda o korupciji i tajnim poslovima nekoliko članova Evropskog parlamenta.

Zvaničnici EU najavili su istragu u kratkom saopštenju u petak, tako potvrđujući da je "istraga o nabavci vakcina protiv kovida 19 u Evropskoj uniji u toku".

Dodali su da slučaj prati "izuzetno veliko interesovanje javnosti" oko ovog pitanja, iako su odbili da objave  bilo kakve druge detalje.

Dok su tužioci krili konkretnu prirodu istrage, saopštenje je usledilo nakon objave poslanika da je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u tajnosti vodila pregovore o nabavci vakcina sa izvršnim direktorom "Fajzera" Albertom Burlom.

Uprkos zahtevima novinara, zakonodavaca i nadzornog tela EU, kancelarija Fon der Lajenove nije uspela da obelodani lične tekstualne poruke poslate Burli tokom razgovora za skoro 2 milijarde doza vakcine, što je izazvalo optužbe za korupciju.

Hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu Mislav Kolakušić ukazao je na novu istragu u petak, rekavši da je odluka doneta zahvaljujući pritisku poslanika.

Iako nije mogao da otkrije detalje istrage, Kolakušić je bio veoma kritičan prema procesu nabavke vakcine u EU, tvrdeći da su poslovi za milijarde doza bili praćeni "korupcijom" i tajnošću.

"Danas je nas 10 evropskih poslanika postavilo Fon der Lajenovoj sledeće pitanje: kada će nam predstaviti prepisku koju je imala sa direktorom 'Fajzera' tokom nabavke 4,5 milijardi doza vakcina u vreme kada nije bilo apsolutno nikakvih dokaza o efikasnosti, a posebno ne o štetnosti tog proizvoda?" napisao je Kolakušić u tvitu ranije ove nedelje, nazvavši to pitanje "najvećim korupcijskim skandalom u istoriji čovečanstva".

Prošlog meseca, Evropski revizorski sud je rekao da je zatražio od komisije da pruži informacije o "preliminarnim pregovorima" za najveću kupovinu kompanije "Fajzer" u EU – uključujući "konsultacije sa stručnjacima i savete dobijene od njih, vreme razgovora, zapise o diskusijama i detalje dogovorenih uslova". Ali je dodao da "nijedan odgovor nije dobijen“.

"Politiko" navodi, pozivajući se na nalaze EU ombudsmana, da za sada "Evropska komisija nikada nije eksplicitno tražila od tima Ursule fon der Lajen da dostavi prepisku sa Fajzerom, pošto to nije procenjeno kao vredno čuvanja".

U svom izveštaju, ombudsman je ovo nazvao "lošim upravljanjem", a odgovor Komisije bio je da se "ne čuvaju kratkotrajni, prolazni dokumenti."

Predstavnik "Fajzera" rekao je u Evropskom parlamentu da kompanija nije pregovarala o ugovoru putem SMS poruka. Ipak, dok su o zaključivanju ugovora možda i odlučivali timovi advokata, nije jasno koje su politički osetljive odluke donete u tim ključnim preliminarnim pregovorima, o kojima ne postoji javna evidencija, ističe "Politiko".

Isti list podseća da je Fon der Lajen imala sličnih problema dok je bila nemačka ministarka odbrane i da je dodeljivanje vrlo unosnih ugovora bilo predmet istrage. Slično kao u ovom slučaju, podaci su bili izbrisani sa telefona, te nisu mogli da se koriste u istrazi, a Fon der Lajen je pred parlamentom izjavila da je "naučila lekciju". 

image