Ekonomija

Evropska unija na ivici recesije

Ekonomski pokazatelji na najnižem nivou u poslednjoj deceniji
Evropska unija na ivici recesije© Unsplash

Evropska privreda nezaustavljivo klizi u recesiju, pokazuju rezultati istraživanja američke korporacije Global SiP.

PMI indeks država evrozone, koji pokazuje aktuelne ekonomske trendove, pao je za 0,7 poena tokom septembra i sada je 48,2 poena. Rezultati ispod 50 poena ukazuju na opadanje aktivnosti privatnog sektora, a septembarski pad najveći je još od 2013. godine, ne računajući prve mesece pandemije kovida-19.

Tokom avgusta i septembra najveći pad je zabeležen u uslužnom sektoru, a potrošnja u domaćinstvima je u padu kao posledica porasta cena energenata.

Istraživanje pokazuje i da je poverenje potrošača u zemljama evrozone na istorijskom minimumu.

Pad aktivnosti najvidljiviji je u industrijskom sektoru, koji je teško pogođen vrtoglavim rastom cena gasa i električne energije. Neke fabrike su bile primorane da obustave proizvodnju zato što ne mogu više da posluju sa profitom.

"PMI indikatori pokazuju da je evrozona možda već i ušla u recesiju", rekao je ekonomista Bert Kolijn, a prenosi belgijski "De Tijd". Ekonomisti najčešće definišu recesiju kao ekonomski pad u dva kvartala zaredom.

Ukoliko ovi trendovi budu nastavljeni, ekonomski pad u poslednjem kvartalu ove godine biće još drastičniji, a agencija "Blumberg" procenjuje da bi on mogao biti i 0,3 procenta.

image