Svet

EU poziva članice da koordinisano kupuju oružje; zalihe iscrpljene zbog donacija Ukrajini

Najneophodniji su PVO sistemi i dronovi, ali i protivtenkovski i artiljerijski sistemi
EU poziva članice da koordinisano kupuju oružje; zalihe iscrpljene zbog donacija Ukrajiniwww.globallookpress.com

Evropska unija pozvala je ministre odbrane zemalja članica EU da međusobno koordiniraju kupovinu oružja, kako bi dobili bolje uslove od dobavljača dok nastoje da popune zalihe iscrpljene isporukama oružja Ukrajini.

Zapadne zemlje žure da popune zalihe oružja i municije nakon što su ogromne količine otpremile u Kijev, zbog čega industrija mora da pojača proizvodnju, kako bi zadovoljila rastuću potražnju, prenosi Rojters.

"Hitna je obnova spremnosti naših evropskih oružanih snaga, kao i popuna iscrpljenih zaliha", rekao je šef odeljenja za bezbednost i odbranu diplomatske službe EU Stijn Mols.

Ministri odbrane zemalja članica EU sastaće se sledeći put 15. novembra, a Mols je rekao da se nada da će predstaviti konkretne predloge za koordinisanu kupovinu oružja.

Evropskim zemljama su potrebni vazdušna i protivraketna odbrana, protivtenkovski i artiljerijski sistemi i dronovi, rekao je Mols. Brisel takođe ima u planu i pet do sedam "simboličnih projekata" za koordinaciju kupovine municije među zemljama članicama.

Odbrambene nabavke u EU retko se obavljaju zajedno, ali trenutna situacija, kaže zvaničnik EU, zahteva i drugačiji pristup.

"Sada je zaista prilika da svi mi ostavimo po strani ove dugogodišnje nacionalne interese", rekao je Mols.

Šef Generalnog direktorata Evropske komisije za odbranu, industriju i svemir Timo Pesonen rekao je da su zemlje EU predugo zanemarivale ulaganja u odbranu.

"Dok su investicije EU porasle za 22 odsto za 20 godina, u Sjedinjenim Državama porasle su za 66 odsto, u Rusiji gotovo 300 odsto i više od 600 odsto u Kini", naglasio je Pesonen.

image