Svet

Čavušoglu: Švedska nije preduzela nijedan korak za ulazak u NATO, nastavljamo razgovore

Čavušoglu je napomenuo da Turska očekuje da dve nordijske zemlje odgovore na zabrinutost Ankare u vezi sa borbom protiv terorizma
Čavušoglu: Švedska nije preduzela nijedan korak za ulazak u NATO, nastavljamo razgovore© Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu saopštio je da će razgovori sa Švedskom i Finskom u vezi sa njihovim kandidaturama za članstvo u NATO-u biti nastavljeni 9. marta, nakon odlaganja zbog protesta u Stokholmu na kome je spaljen Kuran.

Čavušoglu je rekao da će sastanak biti održan u Briselu i da će se razgovarati o primeni memoranduma potpisanog između tri države.

Naglasio je da nije moguće odobriti kandidaturu Švedske ukoliko ona ne preduzme određene korake.

"Što se tiče članstva Finske i Švedske, pozicija Turske je jasna i transparentna", istakao je Čavušoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa mađarskim ministrom spoljnih poslova Peterom Sijartom.

Podsećajući da je terorizam jedna od dve glavne pretnje NATO-u, Čavušoglu je napomenuo da Turska očekuje da dve nordijske zemlje odgovore na zabrinutost Ankare u vezi sa borbom protiv terorizma.

Turski ministar kazao je da Švedska nije preduzela nijedan zadovoljavajući korak od potpisivanja trilateralnog memoranduma na samitu NATO-a u Madridu u junu 2022. godine.

"Postoje obećanja Švedske i Finske za članstvo u NATO-u, ali nije moguće da kažemo 'da' članstvu Švedske, a da ne vidimo ove korake", rekao je on.

Dodaje da se kandidature dve zemlje mogu procenjivati odvojeno, s obzirom da Turska pozitivnije gleda na finski proces pristupanja vojnoj alijansi.

image