Svet

Mask američke medije i elitne fakultete nazvao rasističkim: Mrzitelji belaca i Azijaca

On je svoja zapažanja objavio kao odgovor na vest da su medijske organizacije širom SAD odlučile da ukinu strip "Dilbert"
Mask američke medije i elitne fakultete nazvao rasističkim: Mrzitelji belaca i Azijacawww.globallookpress.com © www.imago-images.de

Milijarder Ilon Mask, izvršni direktor kompanija "Spejs eks", "Tesla" i "Tviter", optužio je američke medije i elitne fakultete i srednje škole da su rasistički nastrojeni na račun belaca i Azijaca.

On je svoja zapažanja objavio na Tviteru, gde ga prati skoro 130 miliona ljudi, kao odgovor na vest da su medijske organizacije širom SAD odlučile da ukinu strip "Dilbert" nakon što je njegov kreator Skot Adams izneo rasističke optužbe na svom "Jutub kanalu" prošle nedelje.

U video snimku, Adams je komentarisao anketu koju je sproveo desničarski "Rasmusen riports", prema kojoj se 53 odsto crnih ispitanika slaže sa izjavom da je "u redu biti belac". Ta konstrukcija označena je kao "slogan mržnje", a Adams je u svom videu Afroamerikance koji su je odbacili nazvao "grupom mrzitelja".

Adams je takođe rekao da je lično izabrao da živi u zajednici u kojoj živi malo ili nimalo crnaca, a zatim je savetovao svoje bele gledaoce da se "maknu dođavola od crnaca" i da ne bi trebalo "da imaju išta sa njima."

Adamsov video objavljen je tokom nacionalnog Meseca istorije crnaca, koji je 1976. godine uspostavio predsednik Džerald Ford kao period tokom koga se odaje počast borbi i doprinosu građanskih prava Afroamerikanaca.

Ubrzo su mnoge medijske kuće, "Los Anđeles Tajms", "Oregonian", "Klivlend Plejn Diler", "Vašington post" i "Ju-Es-Ej tudej" zabranile Skota Adamsa i njegov crtani strip.

Mask je izneo stavove o "medijima" i nekim visokoškolskim ustanovama i srednjim školama u SAD, ali svoje tvrdnje nije potkrepio dokazima. 

"Mediji su rasistički. Veoma dugo su američki mediji bili rasistički prema nebelcima, a sada su postali rasisti prema belcima i Azijcima. Ista stvar se desila sa elitnim koledžima i srednjim školama u Americi. Možda mogu da pokušaju da ne budu rasisti", napisao je milijarder.

image