Svet

Svet se okrenuo naglavačke: Greta Tunberg protestuje zbog vetrenjača

Tzv. klimatske promene nisu izgovor za kolonijalizam, rekla je švedska aktivistkinja na protestu sa pripadnicima naroda Sami
Svet se okrenuo naglavačke: Greta Tunberg protestuje zbog vetrenjača© Tanjug/Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix via AP

Švedska klimatska aktivistkinja Greta Tunberg protestovala je zajedno sa aktivistima iz redova naroda Sami protiv odluke norveških vlasti da izgrade vetropark na zapadu te zemlje.

"Ne smemo dozvoliti da se tzv. klimatske promene koriste kao paravan za kolonijalizam", rekla je ona ispred ulaza u zgradu Ministarstva energetike Norveške. "Klimatske promene koje krše ljudska prava nisu klimatske promene vredne tog imena", izjavila je ona za norveški TV2 ostavivši običnom svetu se muči pokušavajući da dokuči šta je zapravo htela da kaže.

Aktivisti naroda Sami protestuju zbog izgradnje vetroparkova u regionu Fosen na zapadu Norveške, više od 500 dana nakon što je ustavni sud te zemlje doneo presudu kojom se utvrđuje da takva odluka krši pravo autohtonog naroda Sami da se bavi uzgojem irvasa.

Sud je odluku doneo jednoglasno, pošto je svih 11 sudija smatralo da izgradnja 151 vetrenjače krši prava naroda Sami. Lokalni aktivisti od tad traže da se izgrađene vetrenjače uklone.

Vetroparkovi "Roan" i "Storjea", koji se nalaze u tom regionu, spadaju među najveće u evropske kopnene vetroparkove.

Norveške vlasti su, ipak, zatražile sprovođenje novih analiza. "Mi shvatamo da ovaj slučaj predstavlja veliki pritisak na Samije koji uzgajaju irvase u Fosenu", rekao je norveški ministar energetike Terje Asland.

Iako je ustavni sud doneo presudu da "građevinske dozvole krše zagarantovana prava uzgajivača irvasa", on nije doneo odluku o tome šta bi trebalo činiti sa već izgrađenim vetrenjačama.

"Ukoliko naša osnovna prava nisu ispoštovana, mi ne znamo kojoj državi možemo da verujemo", rekla je Sami muzičarka i aktivistkinja Ela Mari Heta Isaksen za TV2. Norveška policija je u ponedeljak uklonila veći broj aktivista koji su nekoliko dana protestovani ispred ulaza u norveško Ministarstvo energetike.

Samiji su autohtoni narod severnih delova Skandinavskog poluostrva koji živi u Norveškoj, Švedskoj i Finskoj. Procenjuje se da ih ima između 80 i 100 hiljada, od kojih najmanje 40.000 živi u Norveškoj. Tradicionalno se lovom, ribolovom i uzgojem irvasa.

image