Svet

Kraj jedne ljubavi: Greta Tunberg protiv samita koji su je proslavili

Švedska aktivistkinja kritikovala kapitalizam, a skupove koje je i sama ranije posećivala nazvala prevarom
Kraj jedne ljubavi: Greta Tunberg protiv samita koji su je proslaviliwww.globallookpress.com © Paul Wennerholm/Tt

Tinejdžerka Greta Tunberg poznata je kao ekološka aktivistkinja, ali bi nakon najskorijeg nastupa u kome je pozvala na propast kapitalizma, mogla da se opiše i kao ultralevičarka.

Tunberg je, kako prenosi britanski "Telegraf", tokom prestavljanja svoje "Knjige o klimi" imala mnogo toga da kaže o ovom društvenom sistemu koga smatra odgovornim za klimatske promene, ali i o političkoj areni.

Publici je poručila da se svet "nikada više neće vratiti u normalu", a da globalno zagrevanje može biti rešeno samo "transformacijom celog sistema".

Kapitalistički sistem, nastavila je Tunberg, "definiše kolonijalizam, imperijalizam, ugnjetavanje i genocid od strane takozvanog globalnog severa da bi akumulirao bogatstvo koje i dalje oblikuje naš trenutni svetski poredak."

"Ako nam je ekonomski rast jedini prioritet, onda bi ono što sada doživljavamo trebalo da bude upravo ono što treba da očekujemo", dodala je ona, pre nego što je vađenje fosilnih goriva nazvala "rasističkim".

Njene izjave o kapitalizmu na koje bi i Marks bio ponosan, na internetu su međutim kritikovali, ukazujući na porast životnog standarda za  vreme ovog političkog sistema, ali i podsećajuću da je emisija ugljen dioksida pala u kapitalističkim SAD od početka milenijuma.

Tunberg je odgovorila kritičarima, navodeći da se ne zalaže za povratak "socijalizmu, liberalizmu, komunizmu, konzervativizmu, centrizmu...", istakavši da ovi sistemi "svi nisu uspeli".

Devetnaestogodišnja aktivistkinja koja je i ranije bila kritikovana jer nije ponudila rešenja za probleme koje ističe, ni ovaj put nije rekla kako bi zamenila kapitalizam.

Šveđanka koja se proslavila organizujući svoj Školski klimatski protest, širu prepoznatljivost ali i "titule" maskote i ikone ekološkog pokreta, stekla je plivajući morem kapitalizma koji sada kritikuje.

Uprkos tome što je karijeru ekoaktivistkinje gradila baš u globalističkom krugu i među kreatorima svetskih politika, obilazeći samite UN i godišnje skupove Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, Tunberg je sada, izgleda napravila zaokret.

Ona će, kako je najavljeno, preskočiti klimatsku konferenciju UNCOP27 u Egiptu, a razlog za kraj ove ljubavi je to što, kako je objasnila svojoj publici, sada na samit gleda kao na "prevaru" i pokušaj političara da sebe lažno prikažu kao ekološki prihvatljive.

 

image