Svet

Blinken: SAD će uvesti sankcije Kini ako bude snabdevala Rusiju oružjem

Američki državni sekretar zapretio je Pekingu sankcijama ako oružjem podrži Moskvu
Blinken: SAD će uvesti sankcije Kini ako bude snabdevala Rusiju oružjem© Tanjug/Olivier Douliery/Pool Photo via AP

Sjedinjene Države će uvesti sankcije Kini ako pomognu Rusiji u toku njene Specijalne vojne operacije u Ukrajini, rekao je američki državni sekretar Antoni Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kazahstanskim kolegom.

Blinken je ponovio da je Vašington upozorio Kinu na posledice sa kojima se može suočiti ako pruži takvu pomoć, prenosi agencija TASS.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Države neće oklevati da uvedu sankcije kineskim kompanijama i pojedincima ako sankcije koje je Zapad uveo Rusiji ili se angažuju u podršci ruskim vojnim naporima na bilo koji drugi način.

Ako Kina obezbedi oružje Rusiji, to će biti "ozbiljan problem" za Peking u njegovim odnosima sa Sjedinjenim Državama i drugim svetskim zemljama, naveo je Blinken.

"Kina ne može da sedi na dve stolice, kada je u pitanju ruska operacija u Ukrajini", rekao je Blinken, dodajući da Peking ne bi trebalo da iznosi mirovne predloge, dok "hrani vatru" koju je pokrenula Moskva.

Blinken je 18. februara tvrdio da Kina razmatra isporuku oružja Rusiji koje bi se koristilo u Ukrajini. U međuvremenu, portparol EU za spoljne poslove Nabila Masrali rekao je nekoliko dana kasnije da Evropska unija nema "jasnih dokaza da je Kina Rusiji obezbedila sisteme smrtonosnog oružja". Portparol Pentagona Patrik Rajder je takođe rekao da američka vojska nije registrovala nikakav transfer oružja iz Kine u Rusiju, ali ne isključuje da Kina razmatra takvu opciju.

image