Svet

Kina upozorava SAD: Na vaše sankcije odgovaramo odlučnim kontramerama

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova oštro je reagovala na blokade uvedene kompaniji "Spejsti Čajna"
Kina upozorava SAD: Na vaše sankcije odgovaramo odlučnim kontrameramaGetty © Photo by Lintao Zhang/Getty Images

Kina će preduzeti odlučne kontramere kako bi odgovorila na sankcije SAD, upozorila je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Ona je reagovala nakon što je Amerika na "crnu listu" stavila njihovu kompaniju "Spejsti Čajna" sa sedištem u Luksemburgu, jer je grupi "Vagner" davala satelitske slike iz Ukrajine, ali i nakon što je niz američkih političara zapretio Pekingu ozbiljnim posledicama ako budu slali oružje Rusiji.

Mao Ning tvrdi da akcije SAD nemaju osnova ni u međunarodnom pravu, ni po mandatu Saveta bezbednosti UN.

"To su tipične unilateralne sankcije i nezakonita 'dugačka jurisdikcija' koja šteti kineskim interesima. Žalimo zbog toga i odbacujemo ovaj potez, pa smo poslali ozbiljan demarš američkoj strani", dodala je kineska zvaničnica.

Ona je pozvala SAD da razmisle o svom ponašanju, kao i da imaju na umu šta je dobro za svet i učine "nešto što će zapravo pomoći da se situacija deeskalira i da se mirovni pregovori pokrenu".

"SAD takođe treba da prestanu da šire dezinformacije i da povuku sankcije kineskim kompanijama. Kineska strana će nastaviti da čini ono što je neophodno da čvrsto zaštiti zakonita prava i interese kineskih kompanija", podvukla je Ning.

Portparolka kineskog ministarstva je za "Global tajms" navela i da je po pitanju Ukrajine "stav Kine bio objektivan i pošten", a podsetila je i da je njena država aktivno promovisala mirovne pregovore i tražila političko rešenje.

"SAD, međutim, raspiruju vatru i podstiču borbu sa više oružja" rekla je Ning.

Ona je podsetila i da je do danas Amerika Ukrajini pružila vojnu pomoć u vrednosti većoj od 32 milijarde dolara, uključujući velike količine naprednog naoružanja. Pre samo nekoliko dana, SAD su, kako ona napominje, objavile još jednu tranšu vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od dve milijarde dolara.

"SAD šalju oružje jednoj strani u sukobu, produžavajući na taj način borbu i čineći mir nedostižnim, a istovremeno šire dezinformacije da će Kina isporučivati oružje Rusiji i pod tim izgovorom sankcionišu kineske kompanije. Reč je o otvorenom hegemonizmu, dvostrukim standardima i apsolutnom licemerju", ilustrovala je predstavnica kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Mao Ning je ponovila i da je Kina iznela svoj stav o političkom rešavanju ukrajinske krize, dok su SAD uvele sankcije kineskim i drugim stranim kompanijama.

"Ko promoviše mir i deeskalaciju, a ko podstiče napetost i čini svet nestabilnijim? Odgovor je prilično očigledan", zaključila je Ning.

image