Svet

Moskva podržala plan Pekinga: Otvoreni smo za postizanje ciljeva vojne operacije diplomatskim putem

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Rusija posvećena principima poštovanja Povelje UN, normi međunarodnog prava, uključujući i humanitarno pravo
Moskva podržala plan Pekinga: Otvoreni smo za postizanje ciljeva vojne operacije diplomatskim putemwww.globallookpress.com © Vlad Karkov/Keystone Press Agency

Moskva visoko ceni iskrenu želju kineskih prijatelja da doprinesu mirnom rešavanju sukoba u Ukrajini, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Delimo stavove Pekinga. Posvećeni smo principima poštovanja Povelje UN, normi međunarodnog prava, uključujući humanitarno pravo, nedeljivosti bezbednosti, prema kojoj bezbednost jedne zemlje ne bi trebalo da se jača nauštrb bezbednosti druge, što je primenjivo i na bezbednost određenih grupa zemalja", navodi se u saopštenju.

Kako napominju u ministarstvu, Rusija podržava stav Kine i smatra nezakonitim sve restriktivne mere koje Savet bezbednosti UN nije odobrio, prenose "RIA Novosti".

"Ovo je sirov instrument nelojalne konkurencije i ekonomskog ratovanja", istakli su u Ministarstvu spoljnih poslova.

Iz Ministarstva je poručeno da je Moskva otvorena za postizanje svih ciljeva specijalne operacije diplomatskim putem, a Zapad je pozvan da prestane sa isporučivanjem oružja i slanjem plaćenika u Ukrajinu.

Uz to, iz ministarstva su pozvali ukrajinske vlasti da se vrate vanblokovskom statusu zemlje i priznaju nove teritorijalne realnosti.

Osim toga, Rusija poziva da se građanima Ukrajine, uključujući stanovništvo koje govori ruski i predstavnike nacionalnih manjina, garantuju sva neotuđiva prava, uključujući i pravo na upotrebu maternjeg jezika.

Kako naglašavaju u Ministarstvu spoljnih poslova, glavna prepreka za postizanje mira sada je odbijanje kijevskog režima da "pregovara sa Vladimirom Putinom". Ministarstvo je takođe podsetilo da je u aprilu prošle godine Ukrajina sama prekinula mirovni dijalog koji je ona pokrenula.

Ovakav stav izneo je i stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja ističući da nijedna druga opcija nije prihvatljiva, preneo je TASS.

"U više navrata smo naveli da smo spremni za razgovore o tome kako bi se cilj naše specijalne vojne operacije mogao postići mirnim sredstvima. Naravno, druga scenarija nećemo ni razmatrati", rekao je Nebenzja. 

Plan, objavljen jutros na sajtu kineskog ministarstva spoljnih poslova, ima 12 tačaka. Među njima su pozivi na prekid neprijateljstava, nastavak pregovora, napuštanje hladnoratovskog mentaliteta, smanjenje strateških rizika i poštovanje suvereniteta svih zemalja.

Odvojeno, govori se o prevazilaženju humanitarne krize, implementaciji žitnog dogovora, rekonstrukciji Ukrajine i obezbeđivanju bezbednosti nuklearnih elektrana. Sama Kina je izrazila spremnost da radi sa međunarodnom zajednicom i igra konstruktivnu ulogu u rešavanju sukoba.

Dok Zapad konstantno forsira priču da Ukrajina mora da pobedi Rusiju na bojnom polju, zbog čega Kijevu šalju vojnu pomoć vrednu milijarde dolara, Moskva upozorava da vojna pomoć ništa suštinski neće rešiti, već će samo produžiti patnje ukrajinskog naroda.

image