Svet

Američki plaćenik: Ukrajinska vojska ima ozbiljan problem sa nacistima

Američki vojni veteran koji je godinu dana služio kao plaćenik u Ukrajini iz prve ruke je video kako funkcionišu njihove trupe
Američki plaćenik: Ukrajinska vojska ima ozbiljan problem sa nacistima© Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda, File

Uticaj nacista u ukrajinskoj vojsci je sveprisutan, tvrdi Džon Mekintajer, bivši američki vojnik koji je skoro godinu dana služio kao plaćenik u raznim ukrajinskim vojnim jedinicama.

Mekintajer je prebegao u Rusiju nakon što je bio svedok akcija ukrajinskih trupa u sukobu.

"Morao sam da odem", rekao je on za "RT internešenel". "Mislio sam da će me ubiti, moja porodica mi je dala 300 dolara da stignem do Kišinjeva, zatim sam otišao u Istanbul i onda u Moskvu."

Bivši američki vojnik ispričao je svoje iskustvo u Ukrajini i objasnio zašto se razočarao u kijevske snage. "Kada sam došao, bio sam zaista iznenađen. Svi su imali tetovaže i nacističku simboliku", rekao je Mekintajer i dodao da u početku nije verovao da je ultradesničarska ideologija "toliki problem" za Ukrajinu dok sam nije video stvari na terenu.

Tvrdi da je morao da sakrije sopstvene antifašističke i komunističke stavove da bi se uklopio u ukrajinske trupe. Neki drugi zapadni plaćenici su mu takođe direktno rekli da "Rusi nisu nacisti, mi smo nacisti".

Bivši američki vojnik služio je u ukrajinskim snagama godinu dana, iako sada tvrdi da je oduvek planirao da prebegne u Rusiju kada prikupi dovoljno obaveštajnih podataka. U određenom trenutku je bio "kompromitovan" nakon što je sa nekim razgovarao o ratnim zločinima koje su počinile ukrajinske snage. Prema njegovom mišljenju, u Ukrajini se prema uzbunjivačima postupa još oštrije nego prema špijunima.

"Svako ko prizna ili za koga se zna da će to priznati dobija metak u potiljak", rekao je on, dodajući da "mnogo ljudi nestaje, uključujući strance".

Mekintajer, koji je prethodno dve godine služio u Fort Blisu u Teksasu, tvrdi da ukrajinske snage aktivno koriste civile kao živi štit dok stacioniraju svoje trupe u podrumima pored stambenih zgrada, a zatim okrivljuju Rusiju ako to područje bude meta napada.

A kade bi se takvi napadi desili, novinarske ekipe koje su izveštavale o incidentima "ne bi vam pokazale kuće sa leve i desne strane pune vojnika", rekao je on.

Bivši plaćenik kaže i da lično poznaje ljude koji su pogubili ratne zarobljenike, uključujući strance iz Portugala, Francuske i Argentine.

"Njima je to smešno. To je mržnja. Oni mrze ruski narod, hoće da ga ubiju, hoće da sprovedu genodic nad njim", rekao Mekintajer. "I mi podržavamo ove momke? Ovo bi trebalo da budu naši saveznici? I mi treba da ih stavimo u NATO sa nama? A Ženevska konvencija?", upitao je bivši vojnik i dodao da, ako bi javnost saznala, "ovo nikada ne bi prošlo u Americi".

SAD su, međutim, direktno uključene u pružanje pomoći ukrajinskim snagama i to ne samo u vidu oružja već im daju i obaveštajne podatke, rekao je Mekintajer. Bivši plaćenik je otkrio da je lično znao za obaveštajnog oficira američke mornarice koji je radio sa ukrajinskom Međunarodnom legijom, gde je i sam Mekintajer neko vreme služio. "Svakog dana je zvao svoje kontakte i dobijao informacije o položajima, kretanju trupa i tako dalje", naveo je on.

Oružje i oprema koju SAD šalju Ukrajini takođe često završavaju na crnom tržištu ili u rukama ekstremista širom sveta zbog tamošnje neobuzdane korupcije, kaže bivši plaćenik.

image