Svet

Lukašenko sa Si Đinpingom: Usvojena izjava o razvoju strateškog partnerstva (VIDEO)

Beloruski predsednik je predložio i produbljivanje belorusko-kineske industrijske saradnje u mašinogradnji i drugim industrijama
Lukašenko sa Si Đinpingom: Usvojena izjava o razvoju strateškog partnerstva (VIDEO)Getty © Photo by Wu Hong-Pool/Getty Images

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je tokom sastanka sa predsednikom Kine Si Đinpingom predložio Pekingu da stvore zajedničke proizvodne pogone i modernizuju beloruske.

"Zainteresovani smo za produbljivanje saradnje sa Kinom na tehnološkom razvoju, uključujući stvaranje zajedničkih preduzeća, modernizaciju beloruskih preduzeća uvođenjem savremenih kineskih tehnologija, promociju roba i usluga na tržišta trećih zemalja", rekao je Lukašenko.

Beloruski predsednik je predložio i produbljivanje belorusko-kineske industrijske saradnje u mašinogradnji i drugim industrijama.

"Naši proizvođači su zainteresovani za proučavanje kompetencija i tehnologija kineskih kompanija u proizvodnji motora, menjača, osovina i drugih komponenti i sklopova. Predlažem stvaranje zajedničkih preduzeća u oblasti mašinogradnje, električnog transporta, proizvodnje delova za poljoprivrednu mehanizaciju kako u Belorusiji tako i u Kini. Saradnja će pomoći povećanju konkurentnosti proizvoda", dodao je Lukašenko.

Belorusija podržava inicijativu Kine o međunarodnoj bezbednosti

Lukašenko je naglasio da Minsk podržava kinesku inicijativu čiji je cilj osiguranje međunarodne bezbednosti. 

"Današnji sastanak bi trebalo da bude usmeren pre svega na sprečavanje globalnog sukoba u kojem neće biti pobednika. Zbog toga Belorusija u potpunosti podržava kinesku inicijativu o međunarodnoj bezbednosti", istakao je predsednik Belorusije.

Si Đinping: Novi status Pekinga i Minska biće ispunjen novim sadržajem

Kineski predsednik Si Đinping rekao je da novi status kineskih bilateralnih odnosa sa Belorusijom treba da bude ispunjen novim sadržajem.

"Danas imamo dobru priliku da razvijemo plan naših bilateralnih odnosa i usvojimo zajedničku izjavu", rekao je kineski lider.

Prema njegovim rečima, "u uslovima nestabilnosti i turbulencija u međunarodnoj situaciji, Kina je aktivno posvećena nastavku zajedničkih napora sa Belorusijom na jačanju političkog međusobnog poverenja i praktične saradnje u interesu dinamičnog, zdravog i održivog razvoja bilateralnih odnosa".

Dvojica lidera su nakon sastanka potpisala zajedničku izjavu o osnovnim principima razvoja odnosa strateškog partnerstva.

U svom govoru na Generalnoj skupštini UN u septembru 2021. godine Si Đinping je najavio inicijativu globalnog razvoja koja ima za cilj da pomogne zemljama u razvoju kroz projekte tehničke pomoći koje finansira Kina. Kina je organizovala Grupu prijatelja u znak podrške inicijativi, a grupi se među prvima pridružila Belorusija.

Lukašenko je nešto ranije razgovarao sa premijerom Državnog saveta Kine Lijem Kećijangom, kao i sa predsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Lijem Džanšuom.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko doputovao je u državnu posetu Kini, gde će boraviti do 2. marta.

image