Svet

Rojters: Masku odbijen zahtev da testira moždane čipove na ljudima zbog bezbednosnih sumnji

Administracija za hranu i lekove SAD je zahtev Maskove kompanije "Neuralink" odbila pre godinu dana, ali o odluci nije prethodno izveštavano
Rojters: Masku odbijen zahtev da testira moždane čipove na ljudima zbog bezbednosnih sumnjiwww.globallookpress.com © Neuralink/Keystone Press Agency

Kompanija "Neuralink" u vlasništvu Ilona Maska, inače posvećena razvoju revolucionarnog moždanog čipa, nije dobila odobrenje američke Administracije za hranu i lekove (FDA) da započne ispitivanje na ljudima, izjavilo je sedmoro anonimnih bivših i sadašnjih zaposlenih te kompanije za Rojters.

Iako "Neuralink" postoji od 2016. godine, zahtev je podnesen tek početkom prethodne godine, ali odluka FDA do sada nije izveštavano.

Stvarnost ili naučna fantastika?

Mask je od osnivanja kompanije u više navrata naveo kako će čip koji razvija "Neuralink" omogućiti i hendikepiranim i zdravim ljudima da daljinski upravljaju aparatima poput telefona i računara, dok je predviđao da će njegov proizvod u budućnosti lečiti gojaznost, autizam, depresiju, šizofreniju, omogućiti telepatsku komunikaciju, surfovanje po internetu "u glavi" ili u potpunosti povratiti motorne sposobnosti paralisanim pacijentima.

Međutim, kratkoročni cilj "Neuralinka" je da omogući paralisanim pacijentima da tekstualno komuniciraju bez kucanja, kako je ukazao potpredsednik za inženjering Dongjin Seo na konferenciji u februaru.

U obrazloženju odluke da odbije zahtev, FDA je navela desetine problema koje bi "Neuralink" morao da reši pre nego što započne fazu testiranja na ljudima.

Među glavnim razlozima za odbijanje nalaze se i pitanje pouzdanosti litijumske baterije uređaja, sumnja u mogućnost da male žice migriraju u druge delove mozga i tako ga ozlede, ali i pitanje da li se uređaj može ukloniti bez oštećenja moždanog tkiva, rekli su radnici kompanije za Rojters.

Godinu dana nakon odbijanja, "Neuralink" i dalje radi na problemima na koje je ukazala FDA, dok se u jednom dokumentu kompanije od prošle jeseni navodi da "Neuralink" očekuje da će FDA odobriti početak ispitivanja na ljudima do 7. marta 2023.

Ilon Mask je krajem prošle godine izjavio da je toliko ubeđen u bezbednost svog uređaja da bi bio spreman da ga ugradi sopstvenoj deci.

Međutim, troje sagovornika je za Rojters izjavilo da sumnjaju da će "Neuralink" dobiti odobrenje u bliskoj budućnosti.

Bujajući tehnološki domen moždanih čipova

Maskov "Neuralink" se takmiči u niši takozvanih uređaja za kompjuterski interfejs u mozgu (BCI). Takvi uređaji koriste elektrode koje prodiru u mozak ili su pozicionirane na njegovoj površini i omogućavaju direktnu komunikaciju sa računarima.

Novinarka Sara Mekbrajd za "Blumberg" nedavno izjavila da tehnologija moždanih čipova postoji već 20-30 godina, ali Rojters ukazuje da FDA u Americi do sada nije odobrila komercijalnu prodaju ni jednog tipa BCI čipa.

image