Svet

Blinken zapretio Kini: Ako isporučite oružje Rusiji, uvešćemo vam sankcije

Američki državni sekretar kaže da trenutno nema dokaza da se takve pošiljke dešavaju, ali da postoje dokazi da se to razmatra
Blinken zapretio Kini: Ako isporučite oružje Rusiji, uvešćemo vam sankcijewww.globallookpress.com © IMAGO/Irmantas Gelunas

Američki državni sekretar Entoni Blinken zapretio je da bi se "ozbiljno narušili" odnosi Pekinga i Vašingtona, ako Kina odluči da isporučuje oružje Rusiji, ili da sistematski zaobiđe antiruske sankcije.

"Ako se Kina uključi u snabdevanje smrtonosnim oružjem kao podršku Rusiji ili sistematskom zaobilaženju sankcija kako bi joj pomogla, to će biti ozbiljan problem za naše zemlje", rekao je Blinken na konferenciji za novinare nakon ministarskog sastanka G20 u Indiji.

On je podsetio da se o tome ranije govorilo na sastanku lidera dveju zemalja, kao i u razgovorima sa drugim visokim predstavnicima SAD i Kine.

"Neću detaljno da opisujem posledice, ali imamo mogućnost uvođenja raznih sankcija", naglasio je Blinken.

Prema rečima američkog državnog sekretara, "trenutno nema dokaza da se takve pošiljke dešavaju, ali postoje dokazi da se takva mogućnost razmatra".

"Mnogi partneri izražavaju zabrinutost zbog ovoga ne samo u kontaktima sa nama, već i direktno sa samom Kinom, uključujući i ovde u Nju Delhiju", rekao je Blinken.

Blinken je, kako se navodi, tokom razgovora sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom pozvao Moskvu da zaustavi rusku Specijalnu vojnu operaciju i započne sadržajan diplomatski dijalog.

"Rekao sam ruskom ministru spoljnih poslova da okonča ovaj agresivni rat, da se angažuje u diplomatskom dijalogu koji može da dovede do pravednog i trajnog mira", rekao je Blinken.

Dodaje se da je takođe pozvao Moskvu da se vrati primeni rusko-američkog sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja.

"Pozvao sam Rusiju da promeni svoju odluku i vrati se primeni START-a", poručio je šef Stejt departmenta i dodao da je implementacija sporazuma u ​​interesu i Sjedinjenih Država i Rusije.

Dvodnevni sastanak ministara inostranih poslova G20 počeo je 1. marta, a ove godine je Indija domaćin. Sastankom je predsedavao indijski ministar spoljnih poslova Subrahmanjam Džaišankar, a prisustvovali su ministri spoljnih poslova zemalja članica grupe, kao i ministri i međunarodne organizacije koje je Indija posebno pozvala.

Ranije je saopšteno da je na marginama G20, tokom sastanka sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang izneo stav Kine o ukrajinskom pitanju i rekao da je "Peking protiv dvostrukih standarda i pritiska sankcija".

 

image