Svet

Samit ministara G20 počeo govorom Indije o nesuglasicama

Svet od nas očekuje da pronađemo zajednički jezik, poručio indijski šef diplomatije
Samit ministara G20 počeo govorom Indije o nesuglasicama© Tanjug/ Olivier Douliery/Pool Photo via AP

Zemlje G20 se veoma razlikuju u stavovima po mnogim pitanjima, ali moraju, kako to svet očekuje, da deluju zajedno, rekao je indijski ministar spoljnih poslova Subrahmanjam Džaišankar na otvaranju sastanka ministara spoljnih poslova G20.

"Okupili smo se usred globalne krize, svestan sam da se suočavamo sa višestrukim problemima. Suočili smo se najpre sa uticajem pandemije kovida 19, imali smo poteškoća sa lancem snabdevanja hrane, neželjeni efekti tekućih sukoba uticali su na naš napredak, kriza još uvek traje, a suočeni smo i sa klimatskim poremećajima. Ne slažemo se uvek oko ovih pitanja. Postoje neka pitanja koja izazivaju ekstremne razlike u stavovima. Međutim, moramo da pronađemo zajednički jezik i ukažemo na put, jer to je ono što svet očekuje od nas", rekao je indijski ministar spoljnih poslova.

Kako je dodao, na dnevnom redu sastanka su problemi bezbednosti hrane, đubriva i goriva, što su važna pitanja za zemlje u razvoju i od kritičnog su značaja za globalnu ekonomiju, prenele su "RIA Novosti".

Naglasio je da trenutna situacija zahteva "da nastavimo da ispunjavamo naše međunarodne obaveze".

G20 mora uzeti u obzir prioritete i ekonomske probleme svih naših partnera, posebno onih koji su ranjiviji, rekao je i dodao da su poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta najvažniji vodeći principi saradnje koju teže da ostvare.

Sastanak ministara spoljnih poslova G20 počeo je minutom ćutanja za žrtve zemljotresa u Turskoj i Siriji.

Preko 45.000 ljudi je poginulo kada su se zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 jedinica Rihterove skale potresli dve zemlje 6. februara. Sirijsko ministarstvo zdravlja objavilo je konačan broj poginulih u zemljotresu u delu Sirije koji je pod kontrolom vlade - 1.414 ljudi, ali Ujedinjene nacije procenjuju ukupan broj umrlih u zemlji na 8.500.

Dvodnevni sastanak ministara inostranih poslova G20 počeo je 1. marta, ove godine je Indija domaćin G20 i sastankom predsedava indijski ministar spoljnih poslova Subrahmanjam Džaišankar.

Prema rečima prvog zamenika ministra spoljnih poslova Indije Vinaja Kvatre, ukrajinska kriza biće jedna od tema ministarskog sastanka G20 u Nju Delhiju – ministri će razgovarati o njenom uticaju na ostatak sveta.

Rusija je najavila da će iskoristiti sastanak da kaže svetu ko je, prema Moskvi, odgovoran za političku i ekonomsku krizu u kojoj se svet nalazi. Indija je odbila je da okrivi Rusiju za rat i traži diplomatsko rešenje dok naglo povećava kupovinu ruske nafte, preneo je Rojters.

Sastanak ministara inostranih poslova dolazi nekoliko dana nakon sastanka ministara finansija G20 kojim je takođe dominirao rat u Ukrajini.

Taj sastanak je završen tako što je Indija izdala rezime predsedavajućeg umesto zajedničkog saopštenja zbog nedostatka konsenzusa grupe da osudi Rusiju zbog rata u Ukrajini.

Sastanku u Nju Delhiju prisustvuje 40 delegacija, među kojima je ruski ministar spoljnih poslova, američki državni sekretar Entoni Blinken i kineski ministar spoljnih poslova Đin Gang.

Uoči G20, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov održao je bilateralne sastanke sa ministrima spoljnih poslova Indije, Turske i Brazila.

image
VV inauguration
banner