Rusija

Lavrov: Rusija i Indija ujedinjene protiv ucenjivanja suverenih država

Podržavamo fokus indijskih prijatelja na jačanje istinskog multilateralizma, rekao je šef ruske diplomatije u Nju Delhiju
Lavrov: Rusija i Indija ujedinjene protiv ucenjivanja suverenih državawww.globallookpress.com © MFA Russia

Rusija i Indija dosledno ne prihvataju neokolonijalne prakse kao što su jednostrane sankcije, pretnje i ucene suverenih država, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na izložbi "L.N. Tolstoj – M. Gandi" u Nju Delhiju.

"Podržavamo fokus indijskih prijatelja na jačanje istinskog multilateralizma. Ujedinjuje nas čvrsta posvećenost formiranju pravednijeg i pravog demokratskog, policentričnog svetskog poretka", rekao je on.

Dodao je da sa zadovoljstvom primećuje značajan kreativni potencijal indijskog predsedavanja G20, koje se održava pod motom "Jedinstvo naroda, jedinstvo sudbine čovečanstva", u skladu sa filozofijom Tolstoja i Gandija.

Šef ruske diplomatije doputovao je u utorak uveče u glavni grad Indije kako bi učestvovao na sastanku ministara spoljnih poslova G20, koji se održava od 1. i 2. marta.

Indijski ministar spoljnih poslova Subrahmanjam Džaišankar rekao je da je sa Lavrovom imao "opsežne razgovore" o bilateralnoj saradnji i temama koja su na dnevnom redu G20.

Lavrov se danas sastao i sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, a očekuje se da će imati sastanke i sa partnerima iz Kine, Brazila i drugih zemalja.

Očekuje se da će ministri spoljnih poslova G20 2. marta razgovarati o bezbednosti hrane i energije, saradnji u održivom razvoju, borbi protiv terorizma, novim pretnjama i humanitarnoj pomoći i pomoći u slučaju katastrofa.

Situacija u Ukrajini će takođe biti u fokusu pažnje ministara spoljnih poslova G20. Kako je izvestila novinska agencija "Press trast of India", Nju Delhi namerava da učini sve kako bi strane mogle da izdaju usaglašeno zajedničko saopštenje na kraju događaja.

image