Ekonomija

Sastanak G20 završen bez dogovora: Zapad tražio osudu Rusije, Kina i Indija odbile

U Indiji je održan sastanak G20, a umesto zajedničke izjave objavljen je drugačiji dokument, jer država domaćin nije dozvolila osudu Rusije u zajedničkom saopštenju
Sastanak G20 završen bez dogovora: Zapad tražio osudu Rusije, Kina i Indija odbile© Tanjug/AP Photo/Aijaz Rahi

Na sastanku Grupe dvadeset (G20) zapadni zvaničnici insistirali su da u zajedničkoj izjavi nakon susreta Rusija bude prozvana zbog rata u Ukrajini, ali je Kina odbila da potpiše zajedničko saopštenje.

Indija, koja je kao predsedavajuća Grupe dvadeset (G20) bila domaćin sastanka u gradu Bengaluru, nije želela da pitanje sukoba u Ukrajini uopšte bude na dnevnom redu, ali su predstavnici Zapada insistirali da ne mogu da podrže nijedan zaključak koji ne uključuje osudu Moskve.

Pošto nije postojao pun konsenzus među članicama G20, Indija je povukla netipičan potez, pa je objavila "rezime predsedavajućeg" u kojem je jednostavno sumirala dva dana razgovora i konstatovala neslaganja, umesto objavljivanja zajedničke izjave učesnika sastanka, piše Rojters.

"Većina članica oštro je osudila rat u Ukrajini i naglasila da on izaziva ogromnu ljudsku patnju i pogoršava postojeće probleme u globalnoj ekonomiji", piše u izjavi i dodaje se da je primetan poremećaj lanaca snabdevanja, rizici po finansijsku stabilnost i kontinuiranu nesigurnost energije i hrane.

"Bilo je i drugih pogleda i različitih procena situacije i sankcija", navodi se u saopštenju i ukazuje se na mere koje su preduzele Sjedinjene Američke Države, evropske zemlje i drugi da bi kaznili Rusiju i umanjili joj prihode.

Rojters podseća da je ishod ovog susreta sličan onom sa samita G20 na Baliju prošlog novembra kada je domaćin Indonezija takođe izdala završnu deklaraciju u kojoj priznaje razlike.

G20, formirana tokom dve decenije da bi se uhvatila u koštac sa ekonomskim krizama, sve više se bori da postigne konsenzus među članicama.

Američka sekretarka finansija Dženet Jelen ranije je rekla Rojtersu da je apsolutno neophodno da bude objavljena bilo kakva izjava kojom bi se osudila Rusija. Dva delegata rekla su Rojtersu da Rusija i Kina ne žele da se platforma G20 koristi za razgovore o političkim pitanjima.

Indija je zadržala uglavnom neutralan stav, odbijajući da okrivi Rusiju za rat, tražeći diplomatsko rešenje i naglo povećavajući kupovinu ruske nafte.

Podsetimo, Kina i Indija bile su među državama koje su bile odsutne u četvrtak kada su UN glasalo za neobavezujuću rezoluciju kojom se zahteva od Moskve da povuče svoje trupe iz Ukrajine i prestane borbu na frontu.

Nesuglasice i na sastanku MMF-a

Na marginama susreta G20, Međunarodni monetarni fond (MMF) održao je sastanak sa Svetskom bankom, Kinom, Indijom, Saudijskom Arabijom i G7 o restrukturiranju duga za ugrožene ekonomije, ali je i tu bilo nesuglasica među članicama, rekla je generalna direktorka MMF-a Kristalina Georgieva.

"Upravo smo završili sednicu na kojoj je bilo jasno da postoji posvećenost premošćavanju razlika u korist zemalja", rekla je novinarima Georgieva, koja je kopredsedavala okruglim stolom sa indijskom ministarkom finansija Nirmalom Sitaraman.

Jedan delegat je rekao Rojtersu da je postignut određeni početni napredak, uglavnom u vezi sa jezikom oko tog pitanja, ali se o restrukturiranju nije razgovaralo detaljno.

Dalje diskusije su planirane u vreme prolećnih sastanaka MMF-a i Svetske banke u aprilu.

Raste pritisak na Kinu, najvećeg svetskog bilateralnog kreditora, i druge nacije da u velikoj meri smanje kredite date zemljama u razvoju.

U video-obraćanju na sastanku G20 u petak, kineski ministar finansija Liu Kun ponovio je stav Pekinga da Svetska banka i druge multilateralne razvojne banke takođe treba da učestvuju u otpuštanju dugova.

image