Svet

Lavrov saopštio uslov za produženje prehrambenog sporazuma

Rusija je više puta isticala da se odredba o izvozu ukrajinske hrane sprovodi
Lavrov saopštio uslov za produženje prehrambenog sporazuma© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Prehrambeni sporazum može biti produžen ako se uzmu u obzir interesi Rusije, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom.

Lavrov i Čavušoglu sastali su se na marginama sastanka ministara spoljnih poslova članica G20 u Nju Delhiju

"Prilikom razgovora o izgledima za realizaciju Crnomorske inicijative za izvoz žita, ruska strana je istakla da je produženje paketa sporazuma o žitu moguće samo ako se uzmu u obzir interesi ruskih proizvođača poljoprivrednih proizvoda i đubriva u pogledu nesmetane isporuke na svetska tržišta", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Pored toga, ministri su razmenili mišljenja o rusko-turskom političkom dijalogu i saradnji u trgovinsko-ekonomskoj sferi, uključujući mere za pružanje pomoći Turskoj u saniranju posledica zemljotresa koji je pogodio zemlju u februaru. Takođe, Lavrov i Čavušoglu dotakli su se teme normalizacije odnosa između Turske i Sirije.

"Razmatran je niz međunarodnih problema, uključujući situaciju u Siriji. Posebna pažnja je posvećena radu zainteresovanih zemalja regiona na normalizaciji tursko-sirijskih odnosa, uz intenziviranje zajedničkih napora na eliminisanju terorističkih pretnji u Siriji", dodaje se u saopštenju ruskog resora.

Prehrambeni sporazum predviđa ukidanje ograničenja izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.

"Crnomorska inicijativa" usvojena je 22. jula prošle godine u Istanbulu i prvobitno je bilo predviđeno da važi do 18. novembra 2022. godine (120 dana). U nedostatku primedbi strana, sporazum je produžen na još 120 dana, do 18. marta tekuće godine.

Rusija je više puta isticala da se odredba o izvozu ukrajinske hrane sprovodi, dok ruski deo sporazuma još nije realizovan.

image
VV inauguration
banner