Svet

Premijerka Estonije o svojim strahovima: Neke zemlje bi da ubede Kijev da pregovara sa Moskvom

Do sada smo uspevali da ubedimo Francusku i Nemačku da posmatraju situaciju onako kako je mi vidimo. Moramo da nastavimo da objašnjavamo šta treba da se radi, rekla je Kaja Kalas
Premijerka Estonije o svojim strahovima: Neke zemlje bi da ubede Kijev da pregovara sa MoskvomGetty © Photo by Leon Neal/Getty Images

Estonska premijerka Kaja Kalas izjavila je da je Zapadu sve teže da ostane jedinstven po pitanju sukoba u Ukrajini.

"Vremenom je sve teže održati jedinstvo, jer svi žele da se ovaj rat zaustavi i postavlja se pitanje šta će ga zaista zaustaviti. Ako neki misle da ćemo uložiti poslednji napor, a onda da podvučemo crtu, to je zaista zabrinjavajuće", rekla je Kalas u intervjuu za "Fajnenšel tajms".

Prema njenim rečima, ona i drugi baltički političari su zabrinuti jer su neke zemlje spremne da ublaže svoje pozicije i žele da ubede Kijev da pregovara sa Moskvom.

"Do sada smo uspevali da ubedimo Francusku i Nemačku da posmatraju situaciju onako kako je mi vidimo. Moramo da nastavimo da objašnjavamo šta treba da se radi", dodala je ona.

Ona je ranije izjavila da zemlje Evropske unije treba da započnu zajedničku kupovinu vojne opreme za Ukrajinu, kao što su to uradile sa vakcinama za vreme kovida-19.

"Imperativ je da ubrzamo pružanje vojne pomoći Ukrajini. Znamo koliko oružja imamo na zalihama, ali moramo učiniti više i moramo poslati jasan signal evropskoj odbrambenoj industriji da proizvodi više. Verujem da bismo mogli da koristimo mehanizam sličan onom koji smo koristili u slučaju vakcina – Evropske zemlje će izdvojiti sredstva, Evropska komisija će kupiti opremu koja će direktno da ide u Ukrajinu", rekla je premijerka.

Lider francuske partije Narodna republikanska unija Fransoa Aselino rekao je da je Zapadu teško da sakrije vojne neuspehe kijevskog režima kao i nezadovoljstvo ukrajinskog stanovništva zbog sukoba sa Rusijom.

image