Svet

Protesti u Africi: Zapad da prestane da proteruje Ruse i da se meša u unutrašnju politiku

Ovde smo prvenstveno da se suprotstavimo mešanju Francuske i Sjedinjenih Država, Bajdenove administracije, da kažemo da smo zahvalni Rusima i želimo da Rusi ostanu i ne idu nigde, rekao je vođa protesta
Protesti u Africi: Zapad da prestane da proteruje Ruse i da se meša u unutrašnju politikuGetty © Photo by Spencer Platt/Getty Images

Stotine ljudi okupilo se u glavnom gradu Centralnoafričke Republike Bangiju, protestujući protiv mešanja Zapada u unutrašnje stvari te države i zahteva da se prekine saradnja sa Rusijom, prenose "RIA Novosti".

U rukama okupljeni aktivisti drže ruske zastave i transparente na kojima piše – "Narod Centralne Afrike se zalaže za svoj suverenitet u skladu sa Poveljom UN", "Centralnoafrička Republika podržava Rusiju" i "Ne ucenama i zapadnom maltretiranju". 

Prema rečima organizatora mitinga, političkog aktiviste Didasijena Kosimačija, ovaj miting je "odgovor na akcije Sjedinjenih Država i Francuske koje su se obratile predsedniku Centralnoafričke Republike sa zahtevom da primoraju Ruse da napuste zemlju".

"Ovde smo prvenstveno da se suprotstavimo mešanju Francuske i Sjedinjenih Država, Bajdenove administracije, da kažemo: 'Ne! Mi, narod Centralnoafričke Republike, zahvalni smo Rusima i želimo da Rusi ostanu i da ne idu nigde", rekao je on.

Kako je naveo, aktivisti imaju još jedan zahtev, a to je oslobađanje vladine vojske Centralnoafričke Republike, koju drže kao taoce kriminalci iz "Koalicije patriota za promene" bivšeg predsednika zemlje Fransoa Bozizea. 

Ranije je francusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da povlači svog ambasadora u Burkini Faso, dan nakon što su najavili povlačenje trupa iz Afrike.

Protesti u Burkini Faso protiv francuskog vojnog prisustva naglo su porasli zbog mišljenja da Francuska nije učinila dovoljno da se uhvati u koštac sa pobunom islamističkih grupa, koje su se poslednjih godina proširile iz susednog Malija.

Protesti u Burkini Faso protiv prisustva francuskog uticaja i trupa bukte već nekoliko meseci, a demonstranti su prošlog meseca pokušali da upadnu na teritoriju francuske ambasade, kao i u njihovu vojnu bazu nedaleko od prestonice Uagadugua.

image