Svet

EU ponovo preti Poljskoj uskraćivanjem sredstava iz zajedničkog budžeta

Poljskoj neće biti isplaćen najveći deo od 75 milijardi evra sredstava za razvoj koja su joj namenjena do 2027, upozoreno je iz Evropske komisije
EU ponovo preti Poljskoj uskraćivanjem sredstava iz zajedničkog budžeta© Pixabay

Skoro svi kohezioni fondovi Poljske, iz zajedničkog budžeta zemalja Evropske unije za period 2021-2027, dovedeni su u pitanje jer Varšava ne ispunjava demokratske standarde o nezavisnosti pravosuđa, upozorila je Evropska komisija.

To znači da Evropska unija neće isplatiti Poljskoj najveći deo od 75 milijardi evra sredstava za razvoj koja su joj namenjena do 2027, izjavio je portparol Evropske komisije Stefan de Kersmaker, a preneo je Tanjug pozivajući se na Rojtersov izveštaj.

"Zbog neusklađivanja, komisija ne može da izvrši nadoknadu za poljska potraživanja", rekao je Kersmaker.

On je dodao da jedini izuzetak može da predstavlja mali deo novca namenjen tehničkoj pomoći za donošenje razvojnih projekata, ali ne i onaj namenjen za njihovu realizaciju.

Zamerajući kako je obavljena reforma pravosuđa u ovoj zemlji i smatrajući da je došlo do narušavanja nezavisnosti sudova, Evropska komisija već je zamrzla oko 35 milijardi evra dodeljenih Poljskoj iz zajedničkog fonda ekonomskih podsticaja EU za pomoć ekonomijama da se oporave od finansijskih posledica izazvanih pandemijom kovida-19.

"Ako bude pokušaja da se blokiraju isplate i Evropska komisija bude pokušala da izvrši pritisak na nas, onda nećemo imati drugog izbora nego da izvučemo svo oružje iz svog arsenala i odgovorimo baražnom vatrom", slikovito je tada odgovorio na najave iz EK Krištof Sobolevski, generalni sekretar vladajuće poljske stranke Pravo i pravda.

Nešto konkretniji je bio član konzervativne Ujedinjene Poljske, ministar Mihail Vojčik koji je nagovestio da bi odgovor na ovakav potez EK mogao biti stavljanje veta na neke odluke EU.

Stranka Pravo i pravda izvršila je reformu pravosuđa 2015. godine, a EU i mnoge međunarodne organizacije smatraju da ona narušava demokratske principe nezavisnosti sudova, jer su neke sudije koje su kritikovale vladu smenjene, dok su oni koji je podržavaju unapređeni na najviše položaje. S druge strane, Pravo i pravda odgovara da je reformisani sistem efikasniji i da nema političkog uticaja u radu sudova.

Poljska je od pridruživanja Evropskoj uniji 2004. godine najveći korisnik pomoći iz zajedničkog budžeta.

image