Svet

"Rajnmetal" proizvodi "leoparde" u Ukrajini? Medvedev: Pozdraviće vas naš "kalibar"

Medvedev je obećao da će, ako se fabrika izgradi, dobiti pozdrave od ruskih raketa "kalibar" i drugih pirotehničkih sredstava
"Rajnmetal" proizvodi "leoparde" u Ukrajini? Medvedev: Pozdraviće vas naš "kalibar"© Tanjug/ AP Photo/Martin Meissner

Šef nemačkog odbrambenog koncerna "Rajnmetal" Armin Paperger rekao je da su u toku pregovori sa Ukrajinom o izgradnji fabrike za proizvodnju tenkova u toj zemlji, a vrednost projekta se procenjuje, prema njegovim rečima, na oko 200 miliona evra.

"Za oko 200 miliona evra u Ukrajini može biti izgrađena fabrika 'Rajnmetala'", rekao je Paperger u intervjuu za "Rajniše post".

Prema njegovim rečima, u takvoj fabrici bi godišnje moglo da se proizvodi do 400 "panter" tenkova, premda je Ukrajini za pobedu potrebno još oko 600 do 800 tenkova. Istakao je da, čak i ako bi Bundesver dao Kijevu svih 300 tenkova koje ima, to ne bi bilo dovoljno, prenose "RIA Novosti".

Paperger je rekao da se nada da bi odluka mogla da bude doneta u naredna dva meseca.

"Rajnmetal" je u mogućnosti da pošalje Kijevu oko 250 tenkova, rekao je i dodao se u koncernu radi punom parom.

Tenk "panter" je predstavljen prošlog leta kao konkurent glavnom borbenom tenku Bundesvera "leopard". U početku je viđen kao nemački odgovor na novu generaciju ruskih tenkova T-14 zasnovanih na platformi Armata, prenose "RIA Novosti".

Berlin će poslati ukupno 18 tenkova ovog tipa Kijevu. Kako je ranije saopšteno, iznos pomoći koju je Nemačka pružila ili garantovala Ukrajini od februara 2022. godine iznosi više od 14 milijardi evra. Pri tom se ne misli samo na vojnu pomoć, već i na humanitarnu i finansijsku.

Medvedev: Samo proizvodite, pozdraviće vas naše rakete

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev smatra da su izveštaji o potencijalnoj izgradnji nemačke fabrike tenkova u Ukrajini lažni. Ali je podsetio da Rusija, u svakom slučaju, ima odgovarajuće rakete.

"Izveštaj o izgradnji fabrike podseća na primitivno trolovanje kijevskog režima", napisao je Medvedev na Telegramu uz komentar, da ako se Nemci ipak odluče da zaista izgrade takvo postrojenje, u Ruskoj Federaciji će se to dočekati sa radošću. 

"Ovaj događaj biće uredno obeležen pozdravima ruskih raketa 'kalibar' i drugim pirotehničkim sredstvima", naglasio je Medvedev.

Član Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Sergej Cekov je u intervjuu za rusku redakciju RT rekao da Nemačka izgradnjom nemačke fabrike tenkova u Ukrajini eskalira situaciju.

"Oni eskaliraju situaciju. Zastrašuju izjavama da će pomoći Ukrajini. A pitanje je da li će stvarno pomoći. Sudeći po situaciji u Ukrajini, brzo će ih proći volja", zaključio je Cekov.

image