Svet

Na krilima rusofobije: Na vlasti u Estoniji ostaje Reformska partija premijerke Kalas

U Estoniji su održani parlamentarni izbori, a vladajuća Reformska partija je pobedila s parolama protiv Rusije i ohrabrivanju Ukrajine da nastavi rat
Na krilima rusofobije: Na vlasti u Estoniji ostaje Reformska partija premijerke Kalas© Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

Vladajuća Reformska partija Estonije postigla je mnogo bolje rezultate nego što se očekivalo na parlamentarnim izborima, rekla je u nedelju premijerka Kaja Kalas.

Njeni glavni politički protivnici tvrde da je pobeda ukradena tokom elektronskog glasanja koje je trajalo nedelju dana.

Prema tim rezultatima, Reformska stranka dobila je 31,5 odsto, dok je stranka krajnje desnice, Konzervativna narodna partija Estonije (EKRE), osvojila drugo mesto sa 16,1 odsto glasova.

Estonci koji nisu glasali prevremeno preko interneta izašli su na birališta u nedelju da bi izabrali novi parlament, a konačni rezultati su objavljeni rano jutros.

"Ovaj rezultat će nam dati snažan mandat da sastavimo dobru vladu", rekla je Kalas svojim pristalicama u nedelju uveče, dodajući da to verovatno znači da će se slanje pomoći Ukrajini nastaviti bez prekida, jer je većina drugih stranaka odabrala istu agendu.

Lider EKRE Martin Helme izjavio je u izbornoj noći da su "sve uradili kako treba i pošteno, za razliku od onih koji su nam ukrali zasluženu pobedu". Obećao je da će osporiti elektronsko glasanje na sudu i neće priznati rezultate dok mu ne bude dozvoljeno da vidi evidenciju i delove koda za glasanje.

Pod vođstvom Kalas od 2021. godine, Estonija je, zajedno sa drugim baltičkim državama, postala nekada od najtvrdokornijih pristalica Ukrajine usred sukoba sa Moskvom, obećavajući otprilike 1 odsto svog BDP-a za vojnu pomoć Kijevu i snažno podržavajući sankcije EU protiv Rusije.

Kalas ima nekoliko potencijalnih manjih partnera sa kojima će pregovarati o novoj vladajućoj koaliciji, uključujući "Estoniju 2002 koja je dobila 13,6 odsto glasova, Socijaldemokrate koji su dobili 9,4 odsto i Partiju "Otadžbina" sa 8,3 odsto. Međutim, ona je izrazila sumnju u posvećenost Partije centra (14,5 odsto) pomoći Ukrajini i eksplicitno je odbacila bilo kakve razgovore sa EKRE, optužujući Helmea da se previše fokusira na estonski lični interes.

"Nikada nismo dovodili u pitanje podršku Ukrajini. Nikada nismo dovodili u pitanje članstvo Estonije u NATO", uzvratio je Helme u intervjuu za AP, tvrdeći da je sadašnje rukovodstvo u suštini predalo svo naše teško naoružanje Ukrajini po cenu nacionalne bezbednosti Estonije.

Stranka se takođe suočila sa kritikama zbog drugih populističkih ideja, kao što je nastojanje da se ograniči protok izbeglica, uključujući Ukrajince, kako bi se zaštitili estonski radnici.

Predlaže "prevaspitavanje" Rusa

Estonska premijerka Kaja Kalas predložila je da se celokupno stanovništvo Rusije prevaspita kako bi se iskorenili svi tragovi "imperijalističkih snova", tvrdeći da će se u suprotnom, sa ili bez predsednika Vladimira Putina na čelu, "istorija ponoviti" i Evropa nikada neće biti bezbedna.

Uverena da će Ukrajina uz pomoć NATO-a na kraju pobediti Rusiju, Kalas je u izjavila da je krajnje vreme da se razgovara o pitanju "odgovornosti" za sukob i kako se nositi sa Rusima koji se "dive diktatorima".

"Naše istorijske knjige su ponovo napisane nakon što smo vratili svoju nezavisnost kako bi odražavali sve zločine koji su počinjeni. Nije bilo isto za Rusiju", rekla je Kalas tokom poslednjeg dana Minhenske bezbednosne konferencije.

image