Svet

Odbijena žalba, glavni urednik "Sputnika" ostaje u zatvoru u Rigi

Sud je odbio žalbu advokata na hapšenje i zatvaranje glavnog urednika "Sputnika Litvanija" Marata Kasema koji će u zatvoru ostati još najmanje dva meseca
Odbijena žalba, glavni urednik "Sputnika" ostaje u zatvoru u RigiGetty © Paulius Peleckis / Stringer

Sud u Rigi odbio je žalbu na pritvor novinara Marata Kasema, što znači da će on još najmanje dva meseca biti zadržan u zatvoru u Letoniji, izvestio je dopisnik "Sputnika Letonija".

Kasemovi branioci pokušali su da preinače januarsku odluku suda kojom je novinar zadržan iza rešetaka, tražili su puštanje uz kauciju ili kućni pritvor umesto zatvora, ali je njihov zahtev odbijen, saopštio je ruski poslodavac novinara koji je glavni urednik "Sputnika Litvanija".

Državljanin Letonije, Kasem je proglašen personom non grata 2019. i deportovan u Rusiju, ali je prekršio zabranu koja mu je sprečavala da se vrati kući krajem decembra prošle godine. Rekao je da je želeo da poseti svoju baku, ali je uhapšen pre nego što je to mogao da učini. Baka je preminula krajem januara, a Kasem je i dalje u Centralnom zatvoru u Rigi, piše RT internešenel.

Prema rečima njegovog advokata Stanislovasa Tomasa, letonska vlada optužila ga je za špijunažu i kršenje antirusih sankcija.

Advokat je naveo da je za navodni prekršaj uzeto to što je primio platu od "Sputnika" koji je deo medijske grupe koju finansira ruska vlada "Rusija sevodnja", a njegovo emitovanje zabranjeno je u Evropskoj uniji.

Tomas je izjavio i da bi njegov klijent mogao da dobije u Letoniji kaznu zatvora do 20 godina samo po optužbi za špijunažu.

Rusija je osudila Letoniju zbog načina na koji se ophodi prema Kasemu nazvavši to udarom na medijske slobode.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je njegovo hapšenje bila osveta "diktatorskog režima" u Rigi zbog njegovi principijelnih novinarskih stavova. Moskva je pozvala Ujedinjene nacije da intervenišu u njegovu korist.

image