Svet

"Gardijan": Britanija previše sporo nabavlja oružje za Kijev

Postoji veći tim koji radi na razmatranju ponuda, ali je priznao da se veliki broj zainteresovanih izvođača pokazao kao "faktor koji komplikuje", navodi britanski izvor
"Gardijan": Britanija previše sporo nabavlja oružje za Kijevwww.globallookpress.com © Gaelle Girbes/Getty Images

Međunarodni fond vojne pomoći Ukrajini koji predvodi Velika Britanija trpi kritike jer presporo dodeljuje obećani novac.

Firme koje koje pokušavaju da obezbede sredstva iz tog fonda su frustrirane koliko sporo britansko ministarstvo odbrane razmatra njihove prijave, izvestio je "Gardijan" u ponedeljak.

Od 520 miliona funti (624 miliona dolara) koje su za taj fond obećale Velika Britanija, Norveška, Holandija, Švedska, Danska, Island i Litvanija, do sada je dodeljeno samo 200 miliona funti (240 miliona dolara), piše londonski list.

Neki od učesnika sada strahuju da zbog kašnjenja deo oružja namenjenog Ukrajini neće stići na linije fronta sve do leta. 

Taj fond je prvobitno pokrenut u avgustu kao "fleksibilni fond" koji bi obezbedio opremu, obuku i novac za ukrajinske oružane snage. Međutim, britansko Ministarstvo odbrane, koje je zaduženo za nadgledanje projekta, priznalo je da je za dodelu ugovora "trebalo vremena."

"Gardijan" ukazuje da je više od 1.500 dobavljača ponudilo svoje usluge, čija ukupna vrednost iznosi više od 27 milijardi funti. Neki od dobavljača tvrde da je broj ponuda nadmašio sposobnost sekretarijata fonda da ih obradi, dok je jedan dobavljač tvrdio da sekretarijat čini svega dvoje ljudi.

Izvor iz britanskog ministarstva odbrane je za "Gardijan" izjavio da postoji veći tim koji radi na razmatranju ponuda, ali je priznao da se veliki broj zainteresovanih izvođača pokazao kao "faktor koji komplikuje".

Isti izvor je istakao da fond nikada nije bio zamišljen kao tradicionalni konkurs i da je britansko ministarstvo odbrane želelo da se postara da se fondom rukuje pravilno, odnosno na način koji će pomoći Ukrajini.

"Postarati se da je prvi krug konkursa bio uspešan je podrazumevalo da tačno odredimo moguće kupovine iz fonda. Za to je neizbežno trebalo vremena", rekao je izvor.

U međuvremenu, Velika Britanija navodno podstiče Ukrajinu ka pregovorima sa Moskvom, uz obećanje da će kijevskim snagama biti obezbeđeno još naprednije zapadno oružje, kao i bezbednosne garancije NATO-a. "Volstrit džornal" je izvestio da su britanski predlog podržale Francuska i Nemačka, koje su već savetovale ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da donese "teške odluke".

Moskva je u više navrata pozivala Zapad da prestane sa isporukama oružja Ukrajini, tvrdeći da će to samo produžiti sukob i dovesti do još krvoprolića. Ruski zvaničnici su takođe ukazali da sve veća vojna podrška Zapada Kijevu pretvara SAD i njihove NATO partnere u učesnike u sukobu.

image