Svet

Sijarto: Bezbednosni rizici podstiču ilegalne migracije

Evropa se suočava sa bezbednosnim rizicima sa istoka i jedva bi se izborila sa izazovom sa juga u vidu povećane ilegalne migracije, upozorio je ministar spoljnih poslova Mađarske
Sijarto: Bezbednosni rizici podstiču ilegalne migracije© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Mađarska će nastaviti da podržava najnerazvijenije zemlje sveta kako bi ojačala njihovu stabilnost i sprečila buduće talase migracija, izjavio je danas ministar spoljnih poslova te zemlje Peter Sijarto.

Sijarto je na konferenciji UN u Dohi rekao da su negativni efekti rata u susednoj Ukrajini direktno uticali na Mađarsku, navodi se u saopštenju ministarstva.

"Iako regionalne, posledice rata osećaju se širom sveta", dodao je Sijarto.

Kako je ocenio, sukob u Ukrajini je pokazao krhkost međunarodnog sistema, uz ozbiljne izazove koji se pojavljuju u globalnom snabdevanju hranom i energijom, što bi moglo dovesti do bezbednosnih rizika.

"Nestašica hrane i povećanje cena energije mogli bi da dovedu do ozbiljnih bezbednosnih rizika u nestabilnim i slabo razvijenim zemljama", rekao je Sijarto.

On je dodao da bi to lako moglo da dovede do širenja ekstremnih ideologija i rastućeg osećaja straha, koji su među glavnim pokretačima masovne ilegalne migracije.

Evropa se suočava sa ozbiljnim bezbednosnim rizicima sa istoka i u takvim uslovima jedva bi se izborila sa izazovom sa juga u vidu povećane ilegalne migracije, upozorio je Sijarto.

"U svetlu rata u Ukrajini, važnije je nego ikada podržati najmanje razvijene zemlje da spreče dalje masovne talase ilegalnih migracija", rekao je.

Mađarska će nastaviti da doprinosi ovim naporima i podrži sve inicijative UN i Evropske unije koje imaju za cilj da povećaju podršku pogođenim zemljama u cilju jačanja stabilnosti, kaže mađarski ministar.

image