Svet

Mađarska: Eksplozije na Severnom toku su teroristički napad, želimo detaljnu istragu

UN bi mogle da budu platforma za istragu, jer su neka vrsta poslednjeg utočišta gde svi imaju svoje predstavnike i gde može da se vodi bilo kakva diskusija, rekao je Sijarto
Mađarska: Eksplozije na Severnom toku su teroristički napad, želimo detaljnu istraguwww.globallookpress.com © Tomas Tkacik

Napad na gasovode Severni tok trebalo bi smatrati terorističkim napadom, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u intervjuu za "RIA Novosti".

"Šta god da se desilo na gasovodu Severni tok je zaista skandalozno. Ovo je, zapravo, prvi put da je tako veliki evropski, kritični infrastrukturni objekat napadnut. Ko god to uradio, jasno je da je napadnut", rekao je ministar.

Mađarska se zalaže za "sveobuhvatnu, duboku, strukturiranu i detaljnu istragu" onoga što se dogodilo, dodao je ministar spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, bez obzira na to ko pokrene istragu, Budimpešta će podržati sve vrste postupaka koji će identifikovati umešane u napad.

UN bi, dodao je Sijarto, trebalo da obezbede mehanizam za istragu napada na Severni tok, a mogle bi i da postanu platforma za takvu istragu.

"UN bi ovde trebalo da igraju veću ulogu, jer su neka vrsta poslednjeg utočišta gde svi imaju svoje predstavnike i gde može da se vodi bilo kakva diskusija. Pod okriljem UN čak i neprijatelji mogu i treba da razgovaraju jedni sa drugima. Tako da verujem da UN zaista moraju da preuzmu tu ulogu, koju trenutno nemaju", objasnio je mađarski diplomata.

Promena stava mnogih zapadnih političara nastupila je nakon što je američki novinar Simor Herš, dobitnik Pulicerove nagrade, 8. februara objavio članak o sabotaži u Severnom toku u kome detaljno piše kako su američki ronioci prošlog leta, tokom NATO vežbe "Baltops 22", postavili eksploziv ispod ruskih gasovoda, a tri meseca kasnije Norvežani su detonirali bombu.

Prema Heršovim rečima, odluku o sprovođenju operacije doneo je američki predsednik Džozef Bajden nakon devet meseci razgovora sa zvaničnicima iz administracije koji se bave pitanjima nacionalne bezbednosti.

Vašington kategorički negira ove optužbe.

Eksplozije na dva ruska izvozna gasovoda, Severni tok 1 i 2, dogodile su se 26. septembra, nakon čega je otkriveno curenje gasa na četiri mesta. Istragu vode Švedska, Danska i Nemačka, ali još nisu došle do konkretnih rezultata.

Kremlj je vanredno stanje nazvao aktom međunarodnog terorizma. Rusija je izašla sa nacrtom rezolucije u kom se od generalnog sekretara UN traži da osnuje nezavisnu međunarodnu komisiju koja bi istražila šta se dogodilo.

image
VV inauguration
banner