Svet

Sijarto u Minsku: Mir se mora uspostaviti što pre (VIDEO)

Očigledno je da će me mnogi napasti zbog posete, ali naš stav je jasan: kanali komunikacije moraju da budu otvoreni, poručio ministar spoljnih poslova Mađarske
Sijarto u Minsku: Mir se mora uspostaviti što pre (VIDEO)Getty © Photo by Omar Marques/Getty Images

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto doputovao je danas u Minsk gde se sastao sa beloruskim kolegom Sergejom Alejnikom kome je izneo stav Budimpešte o postizanju mira u Ukrajini, prenosi "BelTa".

"Očigledno je da će me mnogi napasti zbog posete, ali naš stav je jasan: kanali komunikacije moraju da budu otvoreni. Da se ​​ne ponašamo na ovaj način, danas ne bih mogao da prenesem poruku mira", napisao je Sijarto na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, Budimpešta se nada da će cela međunarodna zajednica delovati kako bi uspostavila mir što je brže moguće i da će "izbeći akcije koje bi mogle da dovedu do nastavka ili eskalacije rata".

"Rat u Ukrajini eskalira, što dovodi do toga da sve više ljudi gine. Ljudske živote treba spasiti, a to se može učiniti samo uspostavljanjem mira", rekao je on.

Kako se navodi, Sijarto će se sastati i sa ministrom ekonomije Aleksandrom Červjakovim.

Mađarska je jedna od retkih zemalja EU koja nije isporučila oružje Ukrajini i koja je više puta zagovarala ublažavanje sankcija Rusiji. Premijer Viktor Orban izjavio je ranije da njegova zemlja želi da ostane neutralna strana u rusko-ukrajinskom sukobu, ali više puta je apelovao da se obustave neprijateljstva i pokrenu mirovni pregovori.

Orban je takođe bio glasan kritičar sankcija koje je EU uvela Rusiji i u više navrata je upozoravao da sankcije nanose štetu evropskim ekonomijama iako je zvanična Budimpešta do sada podržavala te mere.

Ta zemlja je blokirala odluku Evropske unije da Ukrajini dodeli 500 miliona evra, što je izazvalo negodovanje diplomata EU. Prema njihovom mišljenju, odluka Budimpešte "nema osnova, već samo ide u prilog Rusiji".

image