Svet

Herš: Bajden je želeo da se Nemci smrzavaju ove zime, uništio Severni tok iz straha

SAD su digle u vazduh Severni tok iz straha da bi Berlin ukinuo sankcije Rusiji tokom hladne zime, tvrdi novinar
Herš: Bajden je želeo da se Nemci smrzavaju ove zime, uništio Severni tok iz strahawww.globallookpress.com © www.imago-images.de

Sjedinjene Američke Države su sprovele tajnu operaciju uništavanja gasovoda Severni tok 1 i 2 jer su strahovale da će Nemačka popustiti pred Rusijom, rekao je američki istraživački novinar Simor Herš koji je prošle nedelje objavio izveštaj u kojem je detaljno opisao kako su CIA i Norveška digli u vazduh cevovod.

U intervjuu za "Berliner cajtung", Herš je naveo da je Vašington sabotirao gasovod jer ukrajinski sukob "nije proticao dobro za Zapad". On je dodao da je pokretanje Severnog toka 2 "zaustavila sama Nemačka, a ne međunarodne sankcije, a SAD su se plašile da će Nemačka ukinuti sankcije zbog hladne zime".

"Stvar je u tome što je Bajden odlučio da dozvoli da se Nemci smrzavaju ove zime. Predsednik Sjedinjenih Država bi radije video da se Nemačka zaledi nego da Nemačka možda prestane da podržava Ukrajinu", objasnio je Herš.

Objašnjavajući moguće motive sabotaže Severnog toka, Herš je sugerisao da su neki ljudi u SAD mislili da će operacija "dati američkoj ekonomiji dugoročni podsticaj", dok je Bela kuća bila više fokusirana na politiku. "Mislim da su oni oduvek bili opsednuti reizborom i želeli su da pobede u ratu... želeli su da Ukrajina nekako magično pobedi", rekao je on.

Severni tok 1 i 2, koji su povezivali Rusiju i Nemačku ispod Baltičkog mora, oštećeni su u seriji podvodnih eksplozija 26. septembra. Herš, dobitnik Pulicerove nagrade, objavio je 8. februara izveštaj u kome za napad okrivljuje SAD. Bela kuća je odbacila optužbe kao "laž i fikciju".

Međutim, početkom februara 2022. godine, otprilike dve nedelje pre nego što je počela ruska Specijalna vojna operacija u Ukrajini, Bajden je na konferenciji za novinare sa nemačkim kanelarom rekao da će SAD "ako Rusija izvrši invaziju... okončati" Severni tok 2.

Posle objavljivanja Heršovog teksta, portparol Kremlja Dmitrij Peskov pozvao je na "otvorenu međunarodnu istragu o ovom napadu bez presedana".

image