Svet

Ko laže o Severnom toku: Bela kuća ili Simor Herš?

Američki novinar objavio da iza sabotaže stoje SAD, Bela kuća demantovala navode
Ko laže o Severnom toku: Bela kuća ili Simor Herš?www.globallookpress.com © The Swedish Coast Guard/XinHua

Gasovod Severni tok, koji je preko Baltičkog mora povezivao Rusiju i Nemačku, teško je oštećen u podvodnim eksplozijama krajem septembra prošle godine.

Nekoliko evropskih država od tada istražuje okolnosti koje su dovele do uništenja gasovoda, ali nijedna istraga još nije završena. U danima nakon eksplozija, zapadni zvaničnici su optuživali Rusiju, koja je od samog početka negirala da je učestvovala u sabotaži gasovoda pomoću kog je izvozila milijarde kubika gasa u Evropu.

Iz nemačkog tužilaštva potvrdili su da je dosadašnja istraga pokazala da nema nikakvih dokaza da je Moskva na bilo koji način umešana u incident. Sa druge strane, Rusija već mesecima ukazuje da iza eksplozija stoje zapadne države.

Američki istraživački novinar Simor Herš tvrdi da je rešio tu dilemu, pošto je danas objavio da Sjedinjene Države stoje iza sabotaže ruskog gasovoda. On je na svojoj veb stranici napisao da su američki ronioci tokom NATO vežbi u leto 2022. godine postavili eksploziv ispod Severnog toka, a da su ga, tri meseca kasnije, aktivirali Norvežani.

"Prošlog leta, mornarički ronioci, koji su delovali pod okriljem NATO vežbi poznatih kao 'Baltops 22', postavili su daljinski aktivirane eksplozivne naprave koje su tri meseca kasnije uništile tri od četiri gasovoda Severni tok", navodi Herš, pozivajući se na obaveštene izvore.

On je objavio da je naređenje za napad dao Bajden, a da je priprema vršena čitavih devet meseci na čelu sa savetnikom za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džejkom Salivenom.

Nakon početka rusko-ukrajinskog sukoba, predsednik SAD Džozef Bajden je gasovode video kao mogućnost da Vladimir Putin koristi prirodni gas za "svoje političke i teritorijalne ambicije", dodaje novinar.

"Bila je to akcija koja bi mogla da se isprati do administracije koja je tako prekršila obećanje da će izbeći direktan sukob sa Rusijom", piše Herš.

Međutim, iz Bele kuće su odbacili navode novinara, saopštivši da je njegovo istraživanje "potpuna laž i fikcija", a slična reakcija stigla je i iz CIA i Stejt departmenta.

U izjavi za TASS, Herš je ponovo potvrdio kredibilitet izvora koji mu je dao podatke koji, kako je naveo, potkrepljuju priču o američkoj umešanosti u sabotažu gasovoda.

Herša je, između ostalih, podržao uzbunjivač Edvard Snouden koji je na Tviteru ukazao da je reč o dobitniku Pulicerove nagrade za otkrivanje pokolja američke vojske nad vijetnamskim civilima u Mi Laju, kao i da je upravo Herš podrobno izveštavao o aferi "Votergejt" i mučenju zatvorenika u Abu Graibu.

Snouden je kasnije podsetio i na tvit bivšeg ministra spoljnih poslova Poljske koji je, uz sliku uništenog gasovoda, napisao "hvala SAD", da bi ga potom izbrisao.

Iza Heršove analize stao je i američki novinar Met Taibi koji je potvrdio da je tekst zaista napisao Simor Herš sa kojim je bio u kontaktu tokom pisanja tog članka.

Novinar sajta "Grejzon" Aron Mejt takođe je podelio Heršov tekst pod nazivom "Kako je Amerika uništila gasovod Severni tok", napisavši da sada razume zašto je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland izjavila da je "prilično zadovoljna" zbog eksplozija na Severnom toku.

Svedočeći pred Komitetom za spoljne poslove, Nuland je u januaru ove godine rekla da je "prilično zadovoljna što je Severni tok postao gomila metala na dnu mora".

Na pisanje Simora Herša reagovala je i portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova koja je navela da je zvanična Moskva više puta iznela stav o umešanosti SAD i NATO u napad na Severni tok.

"Redovno smo ukazivali i na to što su Danska, Nemačka i Švedska odbijale da sprovedu otvorenu istragu i protivile se ruskom učešću u njoj. I to uprkos činjenici da je naša zemlja pretrpela ogromne troškove", dodala je ruska zvaničnica.

Verovatno bi se oglasio i Džulijan Asanž koji je objavio dokaze o američkim ratnim zločinima u Iraku i Avganistanu, međutim trenutno se nalazi u strogo čuvanom zatvoru u Velikoj Britaniji gde čeka da bude isporučen Sjedinjenim Državama koje mu prete zatvorskom kaznom od 175 godina.

Dakle, na jednoj strani imamo američkog novinara kome niko ne može da ospori profesionalizam i ozbiljne kontakte sa obaveštajnom zajednicom, a na drugoj Sjedinjene Države koje su odranije poznate po tajnim operacijama koje su sprovodile širom sveta. Podrazumeva se, zvanično ni za jednu nisu preuzele odgovornost. Što to onda ne bi bio slučaj i sa uništavanjem Severnog toka?

image