Svet

Italija: Kina bi mogla da bude instrument mira u Ukrajini

Pozitivni odnosi Kine sa Rusijom mogu biti od koristi, rekao je Tajani, ukazujući da je koristan svaki napor koji bi mogao da dovede do prekida neprijateljstava
Italija: Kina bi mogla da bude instrument mira u UkrajiniGetty © Pool / Pool

Kina bi mogla da postane "instrument mira" u Ukrajini zahvaljujući pozitivnim odnosima sa Rusijom, izjavio je zamenik premijera i potpredsednik Saveta ministara Italije Antonio Tajani.

"Kina je glavni akter na svetskoj sceni i pritom ima pozitivne odnose sa Rusijom, zbog čega može da postane instrument mira", rekao je on.

Tajani je i šefu kancelarije za spoljne poslove Centralnog komiteta Vang Jiju sredinom februara ukazao da bi Peking mogao da ubedi Moskvu da posluša "umerene savete" o rešenju sukoba u Ukrajini, kazao je on.

"Sa ove tačke gledišta, pozitivni odnosi Kine sa Rusijom mogu biti od koristi", rekao je italijanski diplomata, ukazujući da je svaki napor koji bi mogao da dovede do prekida neprijateljstava koristan.

Kina je 24. februara objavila dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o ukrajinskoj krizi i pozvala na prekid neprijateljstava i mirovne pregovore.

U dokumentu pod nazivom "Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize", kinesko ministarstvo spoljnih poslova navodi da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora.

Ubrzo nakon što je Kina objavila dokument od 12 tačaka u kojem iznosi stav o ukrajinskoj krizi i poziva na prekid neprijateljstava i mirovne pregovore, stigle su negativne reakcije zapadnih zvaničnika - čini se, i pre nego što je dokument pažljivo pročitan i razmotren. 

image