Svet

Šef Pentagona u Tel Avivu: SAD su posvećene bezbednosti Izraela

Lojd Ostin stigao je u prestonicu Izraela usred masovnih protesta koji su uticali na program njegove posete toj zemlji
Šef Pentagona u Tel Avivu: SAD su posvećene bezbednosti Izraelawww.globallookpress.com © IMAGO/Madis Veltman

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da će SAD nastaviti da blisko sarađuje sa Izraelom na jačanju regionalne stabilnosti i suprotstavljanju zajedničkim pretnjama kroz blisku saradnju u oblasti odbrane.

Ostin je stigao u Tel Aviv usred masovnih protesta koji su uticali na program njegove posete toj zemlji.

"SAD su posvećene bezbednosti Izraela. Razgovarali smo o bilateralnom partnerstvu, bezbednosnoj pomoći i jačanju regionalne bezbednosti produbljivanjem izraelskih partnerstava", napisao je Ostin na Tviteru.

Šefa Pentagona dočekao je njegov izraelski kolega Joav Galant.

Prvobitno je poseta šefa Pentagona bila planirana za sredu, a pregovori sa izraelskim rukovodstvom trebalo je da se održe u vojnom štabu u Tel Avivu, ali je zbog masovnih protesta i blokade ključnih auto-puteva program posete izmenjen. 

Širom Izraela danas se održavaju masovni protesti dok se demonstranti protive politici vlade Benjamina Netanjahua i njegovom predloženom projektu reforme pravosuđa. Hiljade ljudi izašlo je na ulice u Tel Avivu, javlja dopisnik TASS-a.

Očekuje se da će protesti biti nastavljeni do večeri. Izraelska policija preduzima pojačane mere bezbednosti kako bi izbegla nemire. Nije bilo izveštaja o incidentima na mestima demonstracija.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin juče je nenajavljeno posetio Irak kako bi pokazao da Vašington namerava da zadrži svoje vojno prisustvo u toj zemlji, skoro dve decenije nakon intervencije koju je predvodio kada je s vlasti svrgnut Sadam Husein.

Protesti u Izraelu

Masovni protesti opozicije protiv Netanijahuovog kabineta, koji je položio zakletvu krajem prošle godine, traju od početka januara. Povod za proteste bila je predložena reforma pravosuđa koju je predložila nova vlast, a koja predviđa ograničavanje ovlašćenja Vrhovnog suda i davanje kontrole izvršnoj vlasti nad izborom sudija.

Po mišljenju opozicije, ova reforma podriva demokratske temelje države. Netanijahu insistira da je njegova vlada formirana nakon demokratskih izbora i da će sprovoditi program za koji je glasala većina birača, uprkos konfrontacionoj retorici opozicije.

image