Svet

Šef Pentagona bi da umanji značaj Bahmuta: Grad simboličke, a ne strateške vrednosti

Lojd Ostin tvrdi da oslobođenje Bahmuta "neće nužno značiti da su Rusi preokrenuli tok borbe"
Šef Pentagona bi da umanji značaj Bahmuta: Grad simboličke, a ne strateške vrednostiwww.globallookpress.com © Madeleine Kelly/Keystone Press Agency

Vrednost grada Artjomovska, odnosno Bahmuta, više je simbolične nego strateške prirode, smatra američki sekretar odbrane Lojd Ostin.

Bitka za Bahmut, inače glavno uporište i ključni logistički centar kijevskih snaga u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), vodi se već mesecima, dok je neki komentatori nazivaju najžešćim okršajem u tekućem sukobu između Rusije i Ukrajine.

Na zahtev da prokomentariše stanje u tom gradu tokom svoje posete Jordanu, Ostin je tvrdio da je Bahmut "više od simbolične nego strateške i operativne vrednosti", preneo je Rojters.

Savetnik šefa DNR Denisa Pušilina, Jan Gagin, izjavio je u ponedeljak da su ruske snage opkolile taj ključni grad, u kojem se nalazi oko 10.000 ukrajinskih vojnika.

Šef Pentagona je međutim rekao da on ne bi smatrao strateškim nazadovanjem eventualnu odluku ukrajinskih trupa da se povuku i uspostave nove linije odbrane zapadno od grada .

"Pad [Bahmuta] neće nužno značiti da su Rusi preokrenuli tok borbe", ocenio je Ostin.

Iako je priznao da je moguće da će ruske snage osloboditi grad, Ostin je odbio da komentariše kada bi to moglo da se dogodi.

Nemački tabloid "Bild" izvestio je u ponedeljak da je zbog tog grada izbio sukob između ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i vrhovnog komandanta oružanih snaga Ukrajine generala Valerija Zalužnog.

Insajderi u Kijevu izjavili su za nemački medij da je Zalužni pozvao na povlačenje iz grada pre nekoliko nedelja. Međutim, kancelarija Zelenskog saopštila je u ponedeljak ujutro da njegovi najviši generali podržavaju ostajanje u Bahmutu i nastavak borbi.

Prema izveštajima zapadnih medija, američka vlada poziva Kijev da se povuče iz Bahmuta od kraja januara i da se umesto toga pripremi za buduće kontraofanzive u drugim oblastima. Međutim, Zelenski je insistirao da će se ukrajinske trupe boriti u Bahmutu što je duže moguće.

Visoki zvaničnici Bajdenove administracije rekli su za "Vašington post" krajem februara da ukrajinski lider "pridaje simboličan značaj" tom gradu i da se plaši da će gubitak kontrole nad Bahmutom dovesti do pada morala među ukrajinskim snagama.

image