Rusija

"Blumberg": Ukrajinci se povlače iz Bahmuta

Kako bi se pripremili za rusku ofanzivu i svoju eventualnu kontraofanzivu na proleće, Ukrajina će morati da preda Bahmut, rekli su neimenovani evropski zvaničnici
"Blumberg": Ukrajinci se povlače iz Bahmuta© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ukrajinski zvaničnici signalizirali su da će uskoro napustiti grad Bahmut (Artjomovsk) jer ga je, kako kažu, nemoguće braniti od ruskih snaga, piše "Blumberg".

"Naprijatelj postepeno uništava sve što možemo da iskoristimo za utvrđivanje naših položaja, za pojačanja i odbranu", rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u svom redovnom obraćanju.

Komandant kopnenih snaga Ukrajine, Aleksandr Sirski rekao je da su borbe oko Bahmuta "veoma intenzivne" budući da je Moskva poslala neke od svojih najboljih jedinica, uključujući i grupu "Vagner".

Ukrajinci su za manje od mesec dana promenili priču. Zelenski je 2. februara prkosno poručio da Kijev nikada neće predati Bahmut. Manje od tri nedelje kasnije, rekao je da njegove snage neće zadržati grad, piše "Blumberg".

Borbe za Bahmut traju sa prekidima od avgusta, što je veoma iznenađujuće budući da, tvrdi "Blumberg", grad nije značajno logističko niti strateško čvorište.

Kako bi se pripremili za rusku ofanzivu i svoju eventualnu kontraofanzivu na proleće, Ukrajina će morati da preda Bahmut, rekli su neimenovani evropski zvaničnici.

Ako već nema "strateški", grad ima simboličan značaj i Zapad i Kijev na njega gledaju kao na Mariupolj, a Rusija će osvajanjem Artjomovska zauzeti još jedan deo Donbasa.

image