Rusija

Rusi oslobodili predgrađe Bahmuta, dok "leopardi" vrebaju oko grada

Ukrajinski zvaničnici dan za danom potvrđuju jako težak položaj ukrajinskih snaga u Bahmutu za šta su, kako kažu, krivi "vagnerovci"
Rusi oslobodili predgrađe Bahmuta, dok "leopardi" vrebaju oko grada© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin potvrdio je danas da su ruske snage uspele da oslobode predgrađe Stupki u Bahmutu, što je ocenio kao značajan uspeh.  

"Što se tiče artjomovskog pravca, tamo 'vagnerovci' imaju uspeha. Oni su u teškim uslovima, ali nastavljaju da idu napred. Šta god da neprijatelj uradi, oslobađaju selo za selom. A sada oslobodili okrug Stupki. Uzimajući u obzir činjenicu da se vodi borba za svaku kuću, ovo je zaista ozbiljan uspeh u ovoj fazi", poručio je Pušilin.

Pušilin je juče kazao i da se skoro svi putevi koji vode u Bahmutu nalaze pod vazdušnom kontrolom ruske strane, a tešku situaciju u tom regionu priznao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski. On je napomenuo da situacija postaje sve teža i da Oružane snage Rusije ne dopuštaju ukrajinskim vojnicima da ojačaju svoje položaje u regiji kod Bahmuta. 

Zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar juče je potvrdila da je najteža situacija na frontu trenutno u Bahmutu, iako je situacija duž cele linije fronta ocenjena kao izuzetno teška. 

Slična izjava danas je došla i od komandanta kopnenih sila Oružanih snaga Ukrajine. On je potvrdio jako loš položaj ukrajinskih vojnika na frontu, za šta su, kako je kazao, "krivi" "vagnerovci", dok je savetnik Pušilina, Jan Gagin, poručio da je samo pitanje vremena kada će Ukrajinci izgubiti Bahmut.

Podsetimo, pre dva dana, ruska strana saopštila je da su se vojnici u tom trenutku nalazili svega dva kilometra od centra Bahmuta. 

Zbog loše situacije, savetnik ukrajinskog ministra odbrane Jurij Sak danas je poručio da Kijev nije isključio da će biti mobilizovan dodatan broj ljudi.

Koliko je loša situacija u Ukrajini vrlo dobro pokazuje i činjenica da čak i zapadni mediji pišu da se vlasti u Kijevu izuzetno agresivno i nehumano odnose prema muškarcima u zemlji za koje smatraju da bi mogli biti iskorišćeni kao borci na frontu. 

"Ekonomist" je tako nedavno objavio članak o Ukrajincu koji je u detinjstvu ostao bez ruku, ali je kancelarija za regrutovanje u Lavovu procenila da je on sposoban da služi vojsku. Ipak, zbog negodovanja javnosti, on je pošteđen odlaska u borbu. 

"Leopardi" stigli na front

Savetnik lidera DNR Denisa Pušilina, Jan Gagin, danas je rekao da su ruske snage primetile nemačke "leopard" tenkove u blizini Bahmuta. 

Ipak, Gagin je pozvao javnost da se od ove vesti ne pravi nikakva fama, jer su ovi tenkovi, baš kao i svako drugo oružje na frontu, najobičnija meta za Oružane snage Rusije. 

Međutim, kako je rekao, loše stanje ne terenu izazvano blatom otežaće kretanje "leoparda", ocenjuju iz DNR-a.

Napadi na DNR se nastavljaju, u Belgorodu dron uleteo kroz prozor

U međuvremenu, ruski mediji prenose da je DNR granatirana 39 puta za poslednja 24 časa, a pogođena su i tri grada u Hersonskoj oblasti.

Tom prilikom meta su bili i civilni objekti. Povrede je zadobila i jedna devojčica tinejdžerskog uzrasta. 

Ukrajinske snage odlučile su i da pošalju dronove u Belgorodsku oblast Ruske Federacije, na granici sa Ukrajinom, Brjansku oblast, ali i u Republiku Adigeju i regiju kod Krasnodara, u kojima je trebalo da napadnu civilnu infrastrukturu. 

U Belgorodu, dron je uleteo kroz prozor jednog višespratnog stambenog objekta. 

Tokom dana, vazdušni prostor iznad Sankt Peterburga bio je privremeno zatvoren zbog, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, vežbi PVO i uprave civilnog vazduhoplovstva. Cilj je bilo uvežbavanje identifikacije i obaranja vazdušnih ciljeva. Rusija je u sklopu vežbi podigla i borbene avione. 

Strani plaćenici odbijaju da idu na front

Potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko otkrio je danas za medije da strani plaćenici odbijaju da idu u borbe zbog promenjenih vremenskih uslova.

Zbog blata, vojna tehnika nije u stanju da se neometano kreće, i ne samo to, ona tone, objasnio je Maročko. Još jedan od bitnih problema sa kojima se suočava ukrajinska strana je činjenica da se borci koji ratuju za Kijev konstantno nalaze u blatu. Zbog loših uslova i opreme, mnogi od njih, kako je kazao, suočavaju se sa ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Ukrajina gradi odbrambene objekte na granici sa Pridnjestrovljem

Ipak, aktuelna linija fronta možda neće ostati i jedina. Mediji poslednjih dana prenose upozorenja ruske strane da je vrlo moguće da će Oružane snage Ukrajine napasti Pridnjestrovlje, u kojem se nalazi kontingent ruskih vojnika i jedno od najvećih vojnih skladišta u Evropi. U njemu se nalazi ogromna količina municije za oružje iz sovjetskog perioda. 

Ukrajinski zvaničnik iz pogranične službe otkrio je danas za "RBK Ukraina" da Kijev gradi utvrđenje na granici sa Pridnjestrovljem.

Odbrana u ovom pravcu je, prema njegovim rečima, ojačana nakon početka Specijalne vojne operacije. 

Ukrajinski portali saopštili su i da je tokom dana Ukrajina objavila vazdušnu objavu na severu zemlje, na granici sa Belorusijom.

Uzbuna je proglašena u Rovenskoj i Volinskoj oblasti. 

image