Svet

Tramp: Članovima odbora Predstavničkog doma za istragu upada na Kapitol suditi za izdaju i prevaru

Nakon što je američki novinar Taker Karlson objavio nove snimke upada na Kapitol, Donald Tramp je izjavio da bi članovima odbora Predstavničkog doma za 6. januar trebalo suditi za izdaju i prevaru
Tramp: Članovima odbora Predstavničkog doma za istragu upada na Kapitol suditi za izdaju i prevaruGetty © Doug Mills-Pool/Getty Images

Članovima raspuštenog odbora Predstavničkog doma za 6. januar predvođenog demokratama "treba suditi za prevaru i izdaju", objavio je bivši predsednik SAD Donald Tramp na društvenim mrežama, nakon što je američki novinar Taker Karlson objavio odlomke snimaka koje su sigurnosne kamere zabeležile tokom protesta u Kapitolu 2021. godine.

"Taker Karlson je obavio odličan posao", napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži Trut soušl nakon objavljivanja snimaka.

"Neizabrani komitet političkih šarlatana i nasilnika potpuno je raskrinkan. Oni su svesno odbili da pokažu bitne video snimke. Treba im suditi za prevaru i izdaju, a one koji su zatvoreni i koji su pravno gonjeni treba odmah pustiti na slobodu", ocenio je Tramp.

Karlson je ove nedelje emitovao snimak sa sigurnosnih kamera zabeležen tokom upada na Kapitol 6. januara 2021. godine, uključujući i snimke na kojima se kako Džejkoba Čenslia, poznatijeg kao "Kju-anon Šaman", policijski službenici sprovode kroz prostorije Kongresa.

Šef policije američkog Kapitola Tom Manger rekao je pak da je Karlsonova emisija bila "puna uvredljivih i pogrešnih zaključaka", odnosno da su policajci koristili "taktiku deeskalacije kako bi nagovorili izgrednike da napuste zgradu", preneo je Si-En-En.

Neredi 6. januara 2021. usledili su nekoliko dana nakon predsedničkih izbora 2020. godine, kada su Trampove pristalice upale na Kapitol tvrdeći da je kandidat demokrata Džozef Bajden pokrao izbore. Više osoba je izgubilo život u haosu koji je usledio.

Karlson je insistirao je da snimci "ruše" tvrdnje da je "6. januar bio pobuna", odnosno da većina ljudi koji su tog dana ušli u Kapitol nisu bili nasilni, niti su se ponašali kao vandali.

Prošlog meseca, američka štampa je izvestila da su Karlsonovi TV producenti bili na Kapitol Hilu kako bi ispitali video snimke čija ukupna dužina trajanja iznosi oko 41.000 časova, a koji pokrivaju više uglova iz celog Kapitola. Karlsonovoj ekipi je pristup snimcima obezbedio predsednik Predstavničkog doma Kevin Makarti.

image