Svet

Vašington se uplašio "povećanih aktivnosti" ruske podmorničke flote

Amerikanci su pozvali na uzbunu još prošlog oktobra kada je direktor Severne komande general Glen Vanherk upozorio na sve veći broj ruskih podmornica na nuklearni pogon klase "Severodvinsk" kod obala SAD
Vašington se uplašio "povećanih aktivnosti" ruske podmorničke flotewww.globallookpress.com © MOD Russia

Zvaničnici američke mornarice zabrinuti su zbog aktivnosti ruske podmorničke flote kod obala Sjedinjenih Država ocenjujući da na taj način Ruska Federacija ugrožava njihovu bezbednost. Takođe navode da su ruske podmornice sve prisutnije i u Sredozemnom moru, pored već obimnih snaga u Crnom moru koje uključuju i nuklearne podmornice.

"Imamo indicije da su podmornice na nuklearni pogon raspoređene pored obala SAD i u Sredozemnom moru, ali i duž evropske periferije", izjavio je za "Njuzvik" direktor Ruskog instituta za pomorske studije (RMSI) na Američkom pomorskom ratnom koledžu Majkl Peterson, te dodao da aktuelno raspoređivanje podseća na sovjetsku taktiku korišćenu u vreme Hladnog rata.

Sa oko 58 plovila ruska mornarica jedna je od najvećih svetskih podmorničkih flota. Američki vojni stručnjaci ne znaju koliko je podmornica raspoređeno po svetu, ali konstatuju ogroman porast ovih akcija u poslednje dve decenije.

Amerikanci su pozvali na uzbunu još prošlog oktobra kada je direktor Severne komande general Glen Vanherk upozorio na sve veći broj ruskih podmornica na nuklearni pogon klase "Severodvinsk" kod obala SAD.

Ruska podmornička flota nastavlja jačanje svojih sposobnosti i ima na raspolaganju brojne prednosti, među kojima je podmornica "Belgorod", sposobna da lansira torpedo na nuklearni pogon. U januaru ove godine izveštaji su ukazivali na to da je "Belgorod" završio seriju testova modela torpeda "posejdon", koji je okarakterisan kao superoružje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin najavio je krajem prošle godine da će njegova zemlja graditi više podmornica na nuklearni pogon, ne bi li osigurala bezbednost Rusije u decenijama koje dolaze. 

Iako su vojni eksperti verovali da će rat u Ukrajini usporiti rusku mornaricu, RF je nastavila da svoje nuklearne podmornice šalje u daleka mora, što zabrinjava Pentagon.

Ruska Federacija radi na unapređenju svojih podmorničkih snaga od vremena raspada Sovjetskog Saveza 1991. U poslednjih nekoliko godina Moskva je razvila brojne podmornice koje mogu da priđu ciljevima u Sjedinjenim Državama i kontinentalnoj Evropi.

image