Svet

Verujete Instagram "fakt čekerima" ili svojim lažljivim očima? Mask traži oslobađanje KjuEnon šamana

Izvršni direktor Tvitera kaže da je pristalici Donalda Trampa uskraćena pravda
Verujete Instagram "fakt čekerima" ili svojim lažljivim očima? Mask traži oslobađanje KjuEnon šamana© Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File

Izvršni direktor "SpejsIksa" i "Tvitera" Ilon Musk pozvao je na oslobađanje Džejkoba Čenslija, Trampovog pristalice koji je u zatvoru zbog svoje uloge u neredima na Kapitolu 6. januara 2021.

Nedavno objavljeni video snimak prikazuje Čenslija, koga su mediji prozvali "KjuEnon šaman", kako mirno hoda kroz Kapitol u pratnji policije.

Mask je tvitovao snimak na kojem se vidi Čensli kako govori drugim demonstrantima da "idu kući", rekavši im da ih je Donald Tramp zamolio da napuste to područje. "Oslobodite Džejkoba Čenslija", naveo je uz snimak.

"Čensli je u medijima lažno prikazan kao nasilni kriminalac koji je pokušao da sruši državu i koji je podsticao druge da počine nasilje. Ali ovde on poziva ljude da budu mirni i da odu kući", naveo je Mask. "Nisam deo MAGA-e", dodao je on, aludirajući na Trampov pokret "Učinimo Ameriku ponovo velikom" (Make America Great Again), "ali verujem u pravdu".

Čensli je 2021. priznao krivicu za ometanje zvaničnog postupka i osuđen je na 41 mesec zatvora. Jedan od prvih demonstranata koji je ušao u Kapitol na dan nereda, Čensli je fotografisan u senatskoj sali sa krznenim ukrasom za glavu sa bizonskim rogovima i licem obojenim u boje američke zastave.

Savezni sudija koji je osudio Čenslija opisao je njegove postupke kao "užasne" i "zastrašujuće". Međutim, video snimak koji je emitovao voditelj "Foks njuza" Taker Karlson prikazuje Čenslija kako šeta po unutrašnjosti Kapitola zajedno sa dvojicom policajaca, pre nego što je posvetio molitvu policajcima.

Komitet za istragu upada na Kapitol predvođen demokratama i formiran da istraži Trampovu krivicu za nerede, držao je ovaj snimak u tajnosti. Karlsonu ga je dao predsednik Predstavničkog doma Kevin Makarti, nakon što je Republikanska partija u januaru ponovo preuzela kontrolu nad Predstavničkim domom.

"Čensli je dobio 4 godine zatvora zbog nenasilne šetnje u pratnji policije?", naveo je Mask u drugom tvitu. Taj tvit su proverili "fakt čekeri" kada je podeljen na Instagramu, a platforma je korisnike prebacivala na medijske izveštaje u kojima se tvrdi da je policija više puta tražila od Čenslija da napusti zgradu, te mu stoga nije "pomogla" da prošeta Kapitolom.

"Kapitolska policija mu je bukvalno pred kamerom otvorila vrata Senata", naveo je Mask. "Ali kome ćete verovati, Instagram 'fakt čekerima' ili sopstvenim lažljivim očima!?"

Čensli je jedan od skoro 1.000 demonstranata uhapšenih u vezi sa neredom, od kojih je 306 optuženo za ometanje zvaničnog postupka, prema podacima Ministarstva pravde. Ogromna većina – 919 – je optužena za upad u federalnu zgradu, dok je 326 optuženo za napad ili neposlušnost policajca. Od privedenih, 518 se izjasnilo krivim, većina njih za prekršaje.

image