Svet

"Špigl": Nemačka železnica ukida besplatan transport pomoći Ukrajini

Nemačka železnica (Dojče ban) navodno je prestala da naplaćuje takve usluge ubrzo nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju protiv Kijeva
"Špigl": Nemačka železnica ukida besplatan transport pomoći Ukrajiniwww.globallookpress.com © Peter Kneffel/dpa

Nemačka nacionalna železnička kompanija tiho je prekinula praksu besplatne isporuke humanitarne pomoći namenjene Ukrajini, prenosi "Špigl". Odluka je navodno doneta zbog zakonskih ograničenja za registrovane kompanije u Nemačkoj u smislu dobrotvorne delatnosti, navodi list.

Pozivajući se na "železničke krugove", "Špigl" je preneo da je Dojče ban "očigledno" prestao da obezbeđuje besplatan prevoz za takvu robu od 1. januara ove godine.

Prema izveštaju, u decembru 2022. humanitarne grupe koje su organizovale isporuku hrane, sredstava za higijenu, opreme za prečišćavanje vode i generatora u Ukrajinu dobile su poruku od železnice u kojoj ih obaveštavaju o "privremenoj obustavi besplatnog transporta".

U pismu je navodno pojašnjeno da, kao korporacija, nemački nacionalni železnički operater ima određeni plafon u smislu koliko može da potroši na takve dobrotvorne aktivnosti, navodi "Špigl".

Nekoliko aktivista je navodno uputilo peticiju ministru saobraćaja Volkeru Visingu, da interveniše u jesen 2022. Međutim, ovi pokušaji su očigledno bili neuspešni, navodi list.

Portparol ministarstva rekao je "Špiglu" da su "železnički mostovi" privatna inicijativa železnice. Zvaničnik je dodao da nemačka vlada trenutno traži načine za održavanje besplatnog transporta pomoći Ukrajini. List je, međutim, naveo da se "ne očekuje brzo rešenje".

Inicijativa je, podseća "Špigl" pokrenuta prošle godine sa mnogo pompe i uz obećanja da će ovi "železnički mostovi" biti održavani "veoma dugo".

Dojče ban je, navodi list, prošle godine besplatno prevezla ukupno 1.300 tereta u Ukrajinu. Procenjuje se da je to koštalo železničkog operatera do 5 miliona evra.

image