Svet

Bajden predstavio predlog budžeta: Još šest milijardi za Ukrajinu u 2024. godini

Administracija aktuelnog predsednika želi da nastavi sa povećanjem poreza i potrošnje na saveznom nivou, čemu se republikanci oštro protive
Bajden predstavio predlog budžeta: Još šest milijardi za Ukrajinu u 2024. godini© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci, File

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena predložila je budžet za fiskalnu 2024. godinu "težak" 6,9 biliona dolara, u kom se nalazi i oko šest milijardi predviđenih za pomoć Ukrajini.

Predlog predstavlja povećanje u odnosu na 6,4 biliona koliko u Beloj kući očekuju da će savezna vlada potrošiti tokom ove godine.

Očekuje se da će Bajdenov budžet naići na mlak prijem u Kongresu, a pre svega u Predstavničkom domu u kom većinu imaju republikanci, koji pozivaju na smanjenje državne potrošnje kako bi se obuzdao rast deficita, piše "Volstrit džornal".

Predlog budžeta predviđa dodatnih šest milijardi dolara za Ukrajinu, što bu ukupan iznos pomoći toj zemlji podiglo na 80 milijardi, navodi "Njujork tajms".

U objavljenom predlogu nije detaljnije objašnjeno na šta bi konkretno taj novac bio potrošen.

Taj novac namenjen je "za podršku" Ukrajini, NATO-u i drugim evropskim državama kroz "davanje prioriteta finansiranju poboljšanja sposobnosti i spremnosti SAD, savezničkih i partnerskih snaga da se suoče sa ruskom agresijom", navodi se u saopštenju Kancelarije za upravljanje i budžet.

Brojka od šest milijardi dolara za podršku Ukrajini predstavlja blag pad u odnosu na 6,9 milijardi, koliko je za tu svrhu predviđeno u budžetu za tekuću godinu.

U dokumentu Bele kuće naglašeno je da će 753 miliona dolara biti odvojeno za suzbijanje "malignog ruskog uticaja" u vezi sa sajber-bezbednošću i izgradnjom "otpornog građanskog društva u Ukrajini".

Od početka sukoba u Ukrajini, SAD su potrošile oko 75 milijardi dolara na podršku toj zemlji, od čega je oko 32 milijarde potrošeno na naoružanje, dok ostatak uglavnom čini direktna finansijska pomoć ukrajinskoj vladi, kao i humanitarna pomoć, navodi "Njujork tajms".

Predlog budžeta daleko je manje optimističan od prošlogodišnjeg kada je reč o predviđanju ekonomskog rasta. U Beloj kući su verovali da će SAD tokom 2022. godine zabeležiti ekonomski rast od 4,2 odsto, što se pokazalo dao nerealno visoka brojka, pošto je u stvarnosti ekonomski rast bio tek 2,1 odsto.

Očekivanja su sada smanjena pa se predviđa ekonomski rast od tek 0,6 odsto tokom 2023, odnosno oko 1,5 odsto tokom 2024. godine. Bela kuća predviđa i povećanje nezaposlenosti sa 3,4 na 4,3 odsto do kraja ove, odnosno oko 4,6 odsto naredne godine.

Na pad ekonomskog rasta uticalo je povećanje kamatnih stopa, koje su u Federalnim rezervama (FED) tokom prošle godine podizali kako bi se izborili sa najvećim stopama inflacije u poslednjih 40 godina.

Predlog budžeta na udaru kritika republikanaca

Predlog budžeta Bajdenove administracije već je naišao na kritike u Republikanskoj partiji.

"Predlog budžeta za fiskalnu 2024. godinu predstavlja mapu puta u fiskalno uništenje. Od činjenice da je kasno objavljen, preko oporezivanja do neodgovornog trošenja državnog novca, ovaj budžet nam šalje jasnu poruku: Predsednika Bajdena nije briga za održavanje sopstvenih obećanja i fiskalnog zdravlja nacije", rekao je republikanski senator iz Ajove Čak Grasli.

Predsednik Predstavničkog doma SAD Kevin Makarti Bajdenov budžet nazvao je "potpuno neozbiljnim", kritikujući povećanja poreza i navodeći da Vašington ima problem "sa trošenjem novca, a ne sa prihodima".

image