Svet

Sve više žena u ukrajinskoj vojsci: Posebna pažnja poklanja se onima sa znanjima iz hemije, biologije

Vojnici se žale na lošu obuku u ukrajinskoj vojsci, među mobilisanima veliki broj narkomana, osuđenika, prenele su "RIA Novosti"
Sve više žena u ukrajinskoj vojsci: Posebna pažnja poklanja se onima sa znanjima iz hemije, biologijewww.globallookpress.com © Carlo Cozzoli

Ukrajinska vojska pokušava da vrbuje sve veći broj žena, a posebno onih koje poseduju znanja iz hemije i biologije, otkrio je za "RIA Novosti" potpukovnik u penziji Luganske Narodne Republike Andrej Maročko.

Maročko je ocenio da se posebna pažnja poklanja onim ženama koje imaju zvanično obrazovanje iz neke od gorepomenutih oblasti i koje pripadaju uzrastu od 22 do 45 godina.

Prijem žena u vojsku u Ukrajini postao je moguć od oktobra prošle godine. U skladu sa tada usvojenim dokumentom, žene, čije su profesije i znanja bliska onim koje su trenutno potrebne vojsci, mogu biti primljene u službu. Rada Ukrajine je prošle godine naglasila da su Kijevu potrebni stručnjaci iz oblasti hemije, biologije, telekomunikacija, radio-frekvencijskog inženjeringa, medicine, kao i određeni IT stručnjaci, a vlasti, po svemu sudeći, deficit ovakvih stručnjaka pokušavaju da sada nadomeste i ženama.

O situaciji u ukrajinskoj vojsci govorio je i jedan od uhvaćenih ukrajinskih vojnika. "RIA Novosti" su prenele da, prema onome što je on izjavio, u vojsci ima veliki broj kriminalaca i drugih osuđenika, koji su u zamenu za povlačenje optužbi protiv njih i kasnije pravo na slobodu, odlučili da se pridruže vojsci i pođu na front.

"U vojsci nema onih boraca koji su u borbu pošli zbog neke ideje", rekao je ovaj neimenovani zarobljenik, koji je zatim dodao da u vojsci ima i veliki broj zavisnika od narkotika.

Proces mobilizacije u Ukrajini obavijen je skandalima, a vlasti su sve očajnije u potrazi za novim regrutima, o čemu je RT Balkan i juče pisao.

Javnosti za sada nije poznat tačan broj onih koji su od početka Specijalne vojne operacije bili mobilizovani, ali se dobro zna da se regrutacija novih članova vojske često odvija bez reda i kriterijuma, o čemu svedoče mnogobrojni video snimci koji kruže Telegram kanalima već mesecima. O tome su pisali čak i ukrajinski mediji, što je izazvalo opšte nezadovoljstvo javnosti u toj zemlji.

Nisu retki slučajevi ni prisilne mobilizacije, ni pribegavanje pretnjama kako bi se novi vojnici naterali da idu na front.

Zarobljeni ukrajinski vojnik, čije su reči "RIA Novosti" danas objavile, ponovio je ono što mediji objavljuju već dugo – da se čak i bolesni i oni koji ne zadovoljavaju kriterijume šalju u borbe i da ogroman broj pripadnika Oružanih snaga Ukrajine nije prošao odgovarajuću vojnu obuku.

image