Rusija

Moskva razotkrila Ameriku: "Fajzer" učestvovao u vojnobiološkim programima u Ukrajini

Načelnik snaga radijacione, hemijske i biološke odbrane ruske vojske Igor Kirilov imenovao nove učesnike američkih vojnobioloških programa, među kojima su i predstavnici državnih institucija i privatnih kompanija Ukrajine
Moskva razotkrila Ameriku: "Fajzer" učestvovao u vojnobiološkim programima u UkrajiniGetty © Photo by Alexandre Schneider/Getty Images

Rusko Ministarstvo odbrane dopunilo je listu imena učesnika za koje se smatra da su učestvovali u američkim vojnobiološkim projektima u Ukrajini. Među njima su šef Centra za javno zdravlje Vladimir Kurpita, načelnik Sanitarno-epidemiološkog odeljenja Oružanih snaga Ukrajine Sergej Morgun i šefica referentnih laboratorija Centra za javno zdravlje ukrajinskog Ministarstva zdravlja Irina Demčišina.

"Ministarstvo odbrane Rusije ranije je već navelo imena učesnika američkih vojno-bioloških programa. Danas bismo želeli da dopunimo ovu listu predstavnicima državnih institucija i privatnih kompanija Ukrajine uključenih u sprovođenje američkih vojnobioloških programa", rekao je načelnik Snaga za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov.

Kako je Kirilov naveo, šef Centra za javno zdravlje Vladimir Kurpita nadgledao je i upravljao interakcijom ukrajinskih specijalista sa Agencijom za smanjenje pretnji Ministarstva odbrane SAD (DTRA) i organizovao prikupljanje bioloških uzoraka od ukrajinskih građana i njihov transfer u inostranstvo.

"Sergej Morgun je načelnik Sanitarno-epidemiološkog odeljenja Oružanih snaga Ukrajine i jedan od posrednika interakcije između Ministarstva odbrane Ukrajine i DTRA. Bio je jedan od rukovodilaca projekta UP-8 i istraživanja hantavirusa", ​​nastavio je Kirilov.

Morgun je, prema generalovim rečima, zamenio Serhija Litovku, koji je sprovodio testove opasne po život i zdravlje ukrajinskih vojnika u okviru studije o virusu Krimsko-kongo groznice i hantavirusa.

"Osim Morguna, Kurpita i Litovke, američkim studijama se bavila i šefica referentnih laboratorija Centra za javno zdravlje ukrajinskog Ministarstva zdravlja Irina Demčišina, koja je bila posrednik u interakciji sa izvođačima iz Pentagona - 'Blek i Vič' (Black&Veatch) i 'Metabiota' (Metabiota). Ona je nadgledala realizaciju projekata DTRA", dodao je on.

Podsećamo, prethodno je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo imena ljudi za koje se smatra da su učestvovali u američkim vojno-biološkim projektima u Ukrajini. Među njima su bivša visokorangirana imena kompanije "Fajzer", ali i američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i različitih struktura unutar američkih ministarstva. Spomenut je i stručnjak za vojnu medicinu Entoni Mekuin, inače komandant dobro poznatog Fort-Detrika, u kojem Pentagon razvija biološka istraživanja.

Takođe, predstavljeni su materijali koji potvrđuju učešće Hantera Bajdena, sina aktuelnog američkog predsednika Džozefa Bajdena, i njegove fondacije Rouzmont Seneka u finansiranju ključnih osoba koji su, po naređenju Pentagona, sprovodili u delo razne zadatke u Ukrajini.

"Metabiota" je kompanija koja je, za potrebe Pentagona i njegove Agencije za smanjenje pretnji Ministarstva odbrane SAD (Defense Threat Reduction Agency), rukovodila biološkim laboratorijama u Ukrajini. Robert Poup, direktor ovog programa, priznao je u izjavi za "Bilten nuklearnih naučnika" 25. februara 2022, dan nakon početka ruske operacije u Ukrajini, da je u tim laboratorijama bilo i oružja iz sovjetskog biološkog programa.

Kako se navodi, američki mediji su još 2002. pisali da su Sovjeti, čije je biološko oružje zaostalo u Ukrajini dospelo pod kontrolu Pentagona, radili i na korišćenju virusa majmunskih boginja kao biološkog oružja. Što je, naravno, posebno interesantno imajući u vidu epidemiju majmunskih boginja koja se širi po svetu.

Kompanija "Metabiota", elem, radila je i na ispitivanjima potencijala koronavirusa iz slepih miševa za izazivanje pandemija. Osnivač ove kompanije, Nejtan Volf, 2017 je napisao i studiju o koronavirusima i slepim miševima.

Finansijeri kompanije "Metabiota" zaslužuju da budu spomenuti, naime, jer se time otkrivaju interesantne veze.

Pre svih, među njima je "In-Kju-Tel" (In-Q-Tel) sa sedištem u Arlingtonu u Virdžiniji, kompanija koja je zvanični ogranak CIA-e za investiranje u obećavajuće start-apove. Ni ostali finansijeri "Metabiote" nisu manje zanimljivi.

Na primer, investicioni fond "Rozmont Seneka" Hantera Bajdena, sina predsednika SAD Džozefa Bajdena ili "Gugl", koji je i sam, kao i "Fejsbuk", uostalom, bio finansiran od strane spomenute CIA firme In-Kju-Tel.

"Metabiotu", kompaniju koja je rukovodila ukrajinskim biološkim laboratorijama za potrebe Pentagona i bavila se proučavanjem korona virusa iz slepih miševa pre nego što će izbiti pandemija kovida 19, finansirala je i Fondacija Bila i Melinde Gejts.

S tim u vezi, još jedna važna napomena je da je, naime, portal "Politiko" objavio još 2017. godine tekst pod naslovom "Upoznajte najmoćnijeg doktora na svetu: Bil Gejts".

Istraživanje ovog portala pokazalo je da je Gejts postao drugi najveći finansijer Svetske zdravstvene organizacije, i da je lobirao za Tedrosa Gebrejesusa da postane direktor SZO, i, kako je navedeno, Gejtsovi prioriteti postali su ujedno i Svetske zdravstvene organizacije.

image