Svet

Američke biolaboratorije u Ukrajini: Zašto Pentagon krije dokumenta?

Samo 2019. godine, Vašington je uplatio više od 11 miliona dolara biolaboratorijama u Ukrajini, objavio je "Džudišal voč"
Američke biolaboratorije u Ukrajini: Zašto Pentagon krije dokumenta?Getty © Alex Wong / Staff

Sjedinjene Američke Države finansirale su biolaboratorije u Ukrajini 2018. i 2019. godine, pokazuju dokumenta koja je Agencija za smanjenje pretnji američkog ministarstva odbrane dostavila grupi "Džudišal voč", a koja se tiču kompanije "Blek i vič", uključene u rad tih biolaboratorija.

Naime, Amerikanci su sa Ukrajincima radili na istraživanju antraksa, a samo 2019. godine uplatili su 11 miliona dolara biolaboratorijama u toj zemlji. Istraživanje antraksa sprovedeno je u tri faze, međutim veći broj stranica dokumenata je zatamnjen, tako da veliki broj detalja i dalje nije poznat.

U izveštaju "Sistem kontrole patogena" navodi se da je Vašington sproveo obuku "na terenu" za Ukrajince od 11. do 13. decembra 2018. godine u okviru faze "implementacije", dok su aktivnosti laboratorije za antraks, finansirane američkim novcem, sprovedene 28. decembra 2018. 

Dokument pruža uvid u listu učesnika "na terenu", među kojima su viši naučni istraživači čija su imena, takođe, zatamnjena zbog, kako se navodi, prava na privatnost.

Treća faza dogovorena je za 2019. godinu kada su SAD uplatile 11.289.142 dolara za "integrisani elektronski nadzor bolesti i kontrolu patogena". Izveštaj o samom projektu na 24 stranice nije predat "Džudišal voču", bez navođenja obrazloženja zbog čega je to poverljiv podatak.

U dokumentu se ističe da se onaj koji radi na istraživanju neće baviti aktivnostima koje finansira Rusija, ali može da nabavlja opremu ruskog porekla od dobavljača koji se nalazi van Rusije.

Deo evidencije je i "Izveštaj o prenosu vlasništva imovine SAD". Međutim, ne navodi se o kojoj imovini je reč, niti na čije ime je preneta. Objavljen je samo podatak da je ukupna vrednost te imovine veća od 20.000 dolara.

U martu ove godine, "Njujork post" je objavio da je Hanter Bajden, sin američkog predsednika, pomogao da se obezbede sredstva za izvođača radova u biolaboratorijama u Ukrajini, a "Džudišal voč" ukazuje i na raniju izjavu podsekretarke za političke poslove Stejt departmenta Viktorije Nuland koja je potvrdila da Ukrajina ima objekte za biološka istraživanja.

Ona je istakla da su Amerikanci zabrinuti da bi ruske snage možda želele da preuzmu kontrolu nad tim laboratorijama, te da zajedno sa Ukrajincima, rade na tome da spreče da bilo koji od tih istraživačkih materijala dospe u ruke ruskih trupa.

Sa druge strane, ambasada SAD u Ukrajini tvrdi da je program ministarstva odbrane isključivo vezan za smanjenje bioloških pretnji, te da nema ničeg spornog u saradnji sa partnerima po tom pitanju.

image