Svet

Blinken: Ako SAD nemaju lidersku poziciju u svetu, onda će je preuzeti neko drugi

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa Skotom Pelijem u emisiji „60 minuta“ na televiziji Si-Bi-Es
Blinken: Ako SAD nemaju lidersku poziciju u svetu, onda će je preuzeti neko drugi© Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da SAD moraju imati lidersku poziciju u svetu i da Rusija nije spremna da se uključi u smislene pregovore o okončanju sukoba u Ukrajini.

Blinken je proveo tri decenije u spoljnoj politici ispred Demokratske stranke, uglavnom u Senatu i Beloj kući, a njegova filozofija o američkoj diplomatiji svodi se na snažan angažman koji uključuje poniznost i samopouzdanje, što je istakao i u intervjuu datom Skotu Peliju u emisiji "60 minuta" na televiziji Si-Bi-Es.

Amerika je svetski lider

Blinken je rekao da, "ako se SAD ne angažuju, ako nemaju lidersku poziciju, onda su moguće dve stvari: ili to radi neko drugi na način koji verovatno neće unaprediti američke interese i vrednosti, ili to ne čini niko i onda nastaje haos".

"Svet se ne organizuje sam. Nijedan veliki problem koji utiče na život naših građana ne možemo efikasno rešiti sami. Bilo da je u pitanju klima, bilo da je kovid, bilo da je to efekat novih tehnologija na naše živote, moramo da radimo s drugima kako bismo učinili da se naši ljudi, kao i drugi na svetu, osećaju sigurnije, da imaju više mogućnosti i malo više uspeha", rekao je Blinken.

Veći deo intervjua bio je, naravno, posvećen sukobu u Ukrajini i pretnjama o upotrebi nuklearnog oružja. Blinken je optužio Putina za neodgovornu retoriku i istakao da su SAD o tom pitanju odgovorne i da im je važno da Moskva upravo od njih čuje da bi svako potezanje nuklearnog oružja imalo katastrofalne posledice i za one koji ga upotrebe i za mnoge druge.

Izlaz iz rata u Ukrajini

Takođe, Blinken ističe da nema pregovora oko okončanja rata jer Rusija nije pokazala spremnost da se uključi u smislene pregovore, te da će administracija američkog predsednika Džoa Bajdena učiniti sve da pomogne Ukrajincima, kao i da okupi što više zemalja u antiruski blok. Ipak, nastojaće da se rat ne proširi. Za Blinkena je izlaz iz ove situacije vrlo jednostavan.

"Vladimir Putin ima jasan izlaz iz rata koji je započeo, a to je da ga okonča. Ako Rusija prestane da se bori, rat se završava. Ako Ukrajina prestane da se bori, Ukrajina više neće postojati."

Pitanje Tajvana

Blinken se u intervjuu osvrnuo na sastanak s kineskim ministrom spoljnih poslova s kojim je razgovarao o različitim pristupima američke i kineske strane problemu Tajvana. Blinken tvrdi da kineski pritisak na Tajvan predstavlja pretnju miru i stabilnosti u čitavom regionu. Međutim, SAD podržavaju politiku "Jedne Kine", odlučne su da se nesuglasice reše mirnim putem, te insistiraju da se održe mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu.

Usput je pomenuo pravi uzrok američkog mešanja u tajvansko pitanje – tamo se proizvodi najviše poluprovodnika na svetu – "mi ih dizajniramo, ali stvarna proizvodnja je većinski na Tajvanu".

Amerika ima svoje probleme

Američki državni sekretar je tokom intervjua izrazio sumnju u ponovno pridruživanje Irana Sporazumu o ograničavanju programa nuklearnog naoružanja.

A na konstataciju da su zemlje širom sveta zabrinute za stabilnost Sjedinjenih Država, odgovorio je: "Nije tajna da imamo izazove u vezi s našom demokratijom. Očigledni su celom svetu. Ne stavljamo ih pod tepih, čak ni kada je bolno. Tako da mogu da poručim tim državama: Da, imamo svoje probleme, ali se suočavamo s njima. Radimo na njima. Možda i vi treba da uradite isto."

image