Ekonomija

Rat oko čipova više šteti SAD nego Kini

Odluka američkog Ministarstva trgovine da de fakto zabrani izvoz naprednih poluprovodnika u Kinu, više je naštetila lokalnim kompanijama nego kineskim
Rat oko čipova više šteti SAD nego Kini© Vishnu Mohanan/Unsplash

Ministarstvo trgovine SAD je početkom oktobra proširilo listu specijalnih zahteva koje treba ispuniti za izvoz naprednih poluprovodnika i opreme na sve pošiljke u Kinu, umesto dosadašnjih koji su se odnosili na određene kompanije.

Akcije kompanija koje su uključene na ovu listu već su pale i to za više od 50 posto kada je reč o "Intelu" ili "Nvidiji", koja je prijavila pad od 69 procenata budući da su njihovi proizvodi direktno na udaru američke administracije.

Kada je reč o cenama, piše "Ejža tajms", američke kompanije teže su pogođene ovim zabranama od kineskih, što je ironično budući da su mere zamišljene da štite američko tržište.

Politika američke vlade već je pogoršala postojeći "rat čipovima" pokrenut iz želje Vašingtona da ograniči tehnološki i ekonomski razvoj Kine.

Industrija poluprovodnika, neophodnih komponenti za sijaset uređaja, od kompjutera do automobila, već je pogođena teškoćama u lancima snabdevanja koji su bili posledica korone.

Kina je na mere SAD odgovorila zabranom pristupa američkim radnicima, povlačenjem svojih stručnjaka ali i pojačanim snabdevanjem komponenti iz drugih uzvora.

image