Svet

Britaniji nedostaju stručna radna snaga i zanatlije: Prekvalifikuje se 9 od 10 radnika

U proseku ima 173.000 slobodnih radnih mesta mesečno za digitalna zanimanja, što privredu košta desetine milijardi funti svake godine
Britaniji nedostaju stručna radna snaga i zanatlije: Prekvalifikuje se 9 od 10 radnikawww.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Devet od 10 britanskih radnika moraće da se prekvalifikuje do 2030. godine kako bi se prilagodili na promene u ekonomiji i privredi, pre svega u industrijama kao što su građevinarstvo i tehnologija.

Iako Velika Britanija može da se pohvali vodećim svetskim univerzitetima, vrhunskim naučnicima i sve većim brojem mladih ljudi koji nastavljaju akademske studije, manje od petine stanovništva od 25-64 godine ima srednju stručnu školsku spremu, što je veoma malo u poređenju sa 50 odsto građana Nemačke koji imaju akademska zvanja, pokazuju podaci Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

Rojters piše da britanskim kompanijama nedostaju softverski programeri, dizajneri, IT stručnjaci, kao i zanatlije.

"Obrazovni sistem je neprikladan za ekonomiju koja se menja, a u kojoj će razvoj automatizacije i veštačke inteligencije učiniti da kreativne veštine i prilagodljivost postanu još važnije", navodi jedan od poslodavaca.

Prema navodima Vlade Velike Britanije, digitalne usluge rastu četiri puta brže od ukupne radne snage, a u proseku ima 173.000 slobodnih radnih mesta mesečno za digitalna zanimanja, što privredu košta desetine milijardi funti svake godine.

Nedostatak kvalifikovanih radnika nije jedinstven za Britaniju, ali je pogoršan izlaskom zemlje iz Evropske unije, što je stvorilo više papirologije i troškova za poslodavce koji bi da zaposle radnike iz EU. 

To je doprinelo rekordnom porastu nepopunjenih radnih mesta tokom prošle godine.

Očekuje se da će ministar finansija Džeremi Hant prilikom formiranja budžeta voditi računa o nedostatku veština kod radne snage kako bi plan rasta britanske ekonomije imao smisla.

image