Svet

Australijske vlasti trinaestogodišnjeg Aboridžina držale u samici 22 dana- i to bez vode za piće

Ovaj slučaj nije usamljen jer se u februaru otkrilo da je drugi trinaestogodišnjak sa smetnjama u razvoju u ćeliji bio 78 dana, po dvadeset sati dnevno
Australijske vlasti trinaestogodišnjeg Aboridžina držale u samici 22 dana- i to bez vode za pićeGetty © Justin Sullivan

Obična dečja tuča australijskom trinaestogodišnjaku domorodačkog porekla pretvorila je u pakao 45 dana života .

Toliko je, inače, kako otkriva Bi-Bi-Si, ovaj mališan držan u Klivlendskom omladinskom pritvorskom centru u Taunsvilu, gde je, na zgražavanje svih boraca za ljudska, a pogotovo dečja prava, čak 22 dana proveo u samici.

Dečaku Džeku koji se u pritvoru našao pod optužbom za tuču sa još jednim trinaestogodišnjakom, u ćeliji je čak uskraćena i voda za piće, pa je iz očajanja, prema svedočenju njegovog advokata Tima Graua, prostoriju poplavio vodom iz toaleta.

Opisujući ovo pritvaranje kao "izvanredno i okrutno", Grau je rekao i da Džek "nije imao ozbiljnu kriminalnu istoriju".

"Imao je 13 godina, jednom je već bio na sudu. Tako da čak i za ovo krivično delo, po mom mišljenju, nikada neće dobiti zatvorsku kaznu", rekao je on.

Advokat, međutim, ne zna zašto je Džek proveo toliko dugo vremena u izolaciji, ali pretpostavlja da je razlog za ovakvo postupanje prema dečaku bio nedostatak osoblja u zatvoru.

"Ako je zatvoren zbog manjka osoblja, a pritvorski centar u Klivlendu ima 80 ili više dece u bilo kom trenutku, može se samo pretpostaviti da su i druga deca u istoj situaciji. Nadali bismo se da nije tako, ali možda je to češće nego što smo mislili", naveo je on.

Džekov period pritvora, osim boravka u samici uključivao je i šest dana boravka u zatvorima za odrasle. Prošle nedelje  pušten je uz usmenu opomenu.

A da je njegov advokat u pravu i da Džek nije jedini koji je prošao kroz okrutno disciplinovanje, potvrđuje i slučaj iz februara, kada se otkrilo da je još jedan 13-godišnji dečak iz Kvinslenda sa smetnjama u razvoju proveo neverovatnih 78 dana zatvoren u ćeliji po 20 sati dnevno.

Državni komesar za ljudska prava Skot Mekdugal rekao je da su nedavni slučajevi možda prekršili Zakon o ljudskim pravima Kvinslenda, koji kaže da svi zatvorenici treba da imaju pristup svežem vazduhu i da vežbaju najmanje dva sata dnevno.

"Nažalost, ne mislim da se radi o izolovanim slučajevima", rekao je on za Bi-Bi-Si.

Inače, prema Kancelariji za statistiku Kvinslenda, Aboridžini i stanovnici ostrva Tores moreuza 2021. godine imali su 12 puta veće šanse da budu u zatvoru od neautohtonih Australijanaca.

Stope maloletničkog zatvaranja su takođe visoke, a deca domorodaca čine oko 70 odsto pritvorenika u većem delu Kvinslenda, a više od  90 odsto na severu države.

image