Svet

Albaneze: Kupili smo podmornice da pariramo sve jačoj Kini

Jačanje kineske vojske u regionu najveće je od Drugog svetskog rata, kaže australijski premijer
Albaneze: Kupili smo podmornice da pariramo sve jačoj Kiniwww.globallookpress.com © © Paul Hennessy

Australijski premijer Entoni Albaneze branio je plan zemlje da potroši oko 244 milijarde američkih dolara na kupovinu nuklearnih podmornica posle kritika dvojice bivših lidera zemlje da se radi o preskupom, isuviše kompleksnom i moguće i za suverenitet problematičnom ugovoru.

Sporazum je bio neophodan s obzirom na jačanje kineske vojske u regionu, rekao je australijski premijer i dodao da se radi o najvećem jačanju kineske armije od Drugog svetskog rata.

"Kina je promenila svoj stav i poziciju od devedesetih godina prošlog veka", naglasio je Albaneze, a preneo je Rojters.

U okviru sporazuma AUKUS, kako je objavljeno početkom ove nedelje, Australija će kupiti američke podmornice pre nego što sa Velikom Britanijom počne sa zajedničkom proizvodnjom nove klase ovih plovila.

Dvojica bivših premijera Australije, Malkolm Turnbul i Pol Kiting kritikovali su odluku o kupovini podmornica, a Turnbul je naveo da će projekat AUKUS trajati duže i koštati više od plana da se kupe francuske podmornice za koji je rekao da je neoprezno ukinut 2021. godine.

"Svako ko u ovoj halabuci izrazi bilo kakvu zabrinutost zbog toga biva optužen da mu nedostaje patriotizam", rekao je Turnbul.  

Za Pola Kitinga sporazum AUKUS je najgora greška u istoriji spoljne politike još od pokušaja da se uvede vojni rok u Prvom svetskom ratu.  

image