Svet

Bivši premijer Australije: Kupovina nuklearnih podmornica od SAD najgori posao u istoriji

Pol Kiting izneo je oštre kritike na račun aktuelne vlade, ukazavši da je Kambera zanemarila potencijalno bolju ponudu od Francuske zarad saradnje sa SAD i Velikom Britanijom
Bivši premijer Australije: Kupovina nuklearnih podmornica od SAD najgori posao u istorijiwww.globallookpress.com © Paul Hennessy/Keystone Press Agency

Bivši premijer Australije Pol Kiting nazvao je danas kupovinu podmornica na nuklearni pogon od SAD "najgorim poslom u istoriji" i "najgorom međunarodnom odlukom" australijske laburističke vlade.

Kiting, inače laburista, oštro je kritikovao vladu Entonija Albanezea, koji je iz iste stranke.

Bivši premijer je kritikovao "nesposobnost" laburista koji su 2021. godine glasali za priključenje Kanbere nuklearnom paktu AUKUS, zajedno sa SAD i Velikom Britanijom, iako tada, kao opozicija, nisu imali obavezu da to učine, preneo je "Gardijan".

Kiting je kritikovao ministre odbrane i spoljnih poslova, Ričarda Marlsa i Peni Vong, nazvaviši ih "ozbiljno nerazumnim", dodajući da je Vong svojim odlukama dozvolila da vojni interesi nadmaše diplomatiju.

On je takođe ismejao usklađivanje Australije sa Velikom Britanijom, za koju je rekao da traži "naivčine sa kojom bi se stvarala globalna Britanija... nakon što je budala (Boris) Džonson uništio njihovo mesto u Evropi".

Prema pisanju Rojtersa, Kanbera će na nabavku nuklearnih podmornica potrošiti do 245 milijardi američkih dolara do 2055.

Kiting je rekao da je kupovina do osam nuklearnih podmornica "najgori posao u istoriji", jer je za te pare moglo da se kupi 40 do 50 konvencionalnih podmornica.

Bivši premijer Australije je otkrio da je Francuska, koja je prvobitno imala dogovor sa Australijom, pa ga izgubila zbog pakta AUKUS, ponudila novi dogovor za najnovije francuske nuklearne podmornice, u kojima bi bilo "samo pet odsto obogaćenog uranijuma, a ne 95 odsto" i koje bi stigle čvrsto utvrđenim datumom 2034. godine po fiksnim cenama.

"Ali, Francuska nije dobila nikakav odgovor", dodao je Kiting.

image