Svet

Australija od SAD nabavlja nuklearne podmornice

U planu je da se realizuje u više faza do 2030. godine kako bi sa najmodernijom klasom podmornica potpomognutom britanskim dizajnom i američkom tehnologijom
Australija od SAD nabavlja nuklearne podmornice© Christian Charisius/dpa

Australija planira kupovinu do pet američkih nuklearnih podmornica klase "Virdžinija 2030", kao deo značajnog odbrambenog sporazuma između Vašingtona, Kanbere i Londona, izjavili su danas američki zvaničnici, u sporazumu koji bi , prema njihovim procenama, predstavljao novi izazov za Kinu.

U planu je da se realizuje u više faza do 2030. godine kako bi sa najmodernijom klasom podmornica potpomognutom britanskim dizajnom i američkom tehnologijom, zaštitila pomorske luke.

Američki predsednik Džozef Bajden trebalo bi da ugosti lidere Australije i Britanije u San Dijegu početkom sledeće nedelje, sa ciljem da se naprave novi dogovori o snabdevanju Australije podmornicama na nuklearni pogon i drugog visokotehnološkog podvodnog oružja.

Američki zvaničnici navode za Rojters da bi SAD trebalo da pošalju nekoliko podmornica u Zapadnu Australiju do kraja 2027. godine, a do kraja 2030. bi trebalo da ima tri podmornice klase "Virdžinija" i plan da kupi još dve.

Očekivanja su da će AUKUS biti najveći odbrambeni projekat Australije koji nudi mogućnost zapošljavanja u sve tri partnerske zemlje.

Dok zvaničnici Bele kuće ne pominju detalje, uključujući specifičnosti o lokacijama proizvodnje, britanska ambasada u Vašingtonu ponovila je najavu iz Londona da će britanski premijer Riši Sunak otputovati u Sjedinjene Države na dalje razgovore o AUKUS-u.

Australijska ambasada u Vašingtonu nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Prema prvobitnom sporazumu AUKUS objavljenom 2021. godine, Sjedinjene Države i Velika Britanija su se složile da obezbede Australiji tehnologiju i sposobnost za raspoređivanje podmornica na nuklearni pogon kao deo zajedničkih napora da se suprotstave rastućoj pretnji koju Kina predstavlja u indo-pacifičkom regionu.

Ali dogovor između tri zemlje o tome kako konkretno postići taj cilj nije utanačen.

Tokom narednih pet godina, australijski radnici će dolaziti u američka brodogradilišta da posmatraju i obučavaju se. Ova obuka će direktno koristiti američkoj proizvodnji podmornica jer trenutno postoji nedostatak radne snage za radnicima u brodogradilištu koje su SAD-u potrebne za izgradnju svojih podmornica, rekao je izvor.

Do danas nijedna članica Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT) osim pet zemalja - Sjedinjene Države, Rusija, Kina, Britanija i Francuska - nema nuklearne podmornice.

Kina planira da pojača svoje prisustvo na Pacifiku i prošle godine je sklopila bezbednosni pakt sa Solomonskim Ostrvima, što je izazvalo zabrinutosti u SAD i Australiji.

image